Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Jasavić-Lazović: Asistivne tehnologije garant bolje budućnosti OSI populacije

Objavljeno: 31.08.2016. 16:15 Autor: KABINET POTPREDSJEDNICE VLADE
Služba za odnose s javnošćuRadi stvaranja osnovnih preduslova da asistivne tehnologije postanu lako pristupačne svim osobama sa invaliditetom, a u cilju promovisanja društva jednakih šansi, potpredsjednica Vlade Azra Jasavić sastala se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujicom Lazovićem.

Potpredsjednica Jasavić je istakla da je pristupačnost asistivnim tehnologijama garant bolje budućnosti za osobe sa invaliditetom. Ovo je moguće postići kroz dodatno angažovanje ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije. U tom pravcu treba razmotriti mogućnosti za osnivanje Centra za asistivne tehnologije koji bi vršio obuku osoba sa invaliditetom za korišćenje odgovarajućih pomagala, u cilju prepoznavanja pomagala koja odgovaraju potrebama pojedinca. Korišćenjem asisitivnih tehnologija osobe sa invaliditetom mogu imati širi izbor zanimanja i time biti konkurentniji na tržištu rada, što je cilj i inkluzivnog obrazovanja. Raznovrsnost asistivnih tehnologija daje mogućnost osobama sa invaliditetom za uspješno uključivanje u procese obrazovanja i zapošljavanja. Ove tehnologije imaju poseban značaj za osobe sa smetnjama vida. Za realizaciju ove ideje potrebna su značajna sredstva, zbog čega smo već uspostavili saradnju sa relevantnim međunarodnim organizacijama“, istakla je Jasavić.

Potpredsjednik je iskazao spremnost za realizaciju ideje u okviru postojećih mogućnosti, predlažući za početak da se zainteresovanim inženjerima iz Ministrastva pruži mogućnost obuke u Centrima u regionu koji posjeduju ove tehnologije, radi njihovog daljeg uključivanja u procese edukacije osoba sa invaliditetom.

Na sastanku je usaglašeno da će oba potpredsjednika zajednički raditi na realizaciji ove ideje. 

KABINET POTPREDSJEDNICE VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?