Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednica Jasavić otvorila Regionalnu radionicu OEBS-a o reformama bezbjednosnog sektora

Objavljeno: 20.09.2016. 00:11 Autor: KABINET POTPREDSJEDNICE VLADE
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 
              
 
            
Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić je danas otvorila Regionalnu radionicu OEBS-a o reformama bezbjednosnog sektora. Potpredsjednica Jasavić je pozdravila sve učesnike i izrazila veliko zadovoljstvo što je imala čast da u ime Vlade Crne Gore otvori ovu radionicu.

„Evropa je danas, više nego ikad u posljednih pola vijeka, suočena sa izazovima globalne bezbjednosti. Veliki priliv migranata, koji u Evropu svakodnevno stiže tražeći spas od rata na Bliskom Istoku, suočio je evropske države sa potrebom redefinisanja brojnih politika. Takođe, činjenica da se terorizam preselio na tlo najrazvijenijih evropskih država, prije svega Francuske, Belgije ali i Njemačke, te da njegova meta više nijesu državne i vojne strkture već svakodnevni život običnih građana, upozorava na to da je i u ovom dijelu potrebno redefinisanje dosadašnjih strategija”, istakla je Jasavić.

Potpredsjednica je navela da je Crna Gora danas na vratima NATO-a, za stolom sa najjačim i najrazvijenim demokratijama svijeta, te da nezaustavljivo korača ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju.

Sve reforme sprovedene u sektoru bezbjednosti imaju za cilj jačanje vladavine prava kao ključnog uslova za dalji nastavak integracionih procesa. 

„Trenutni status u odnosu na NATO i EU, Crna Gora je zasluženo dobila zbog svog snažnog zalaganja i postignutih rezultata upravo u oblasti reformi bezbjednosnog sektora. Vojska, policija, Agencija za nacionalnu bezbjednost, danas su profesionalne službe, koje svoje aktivnosti temelje na zakonima, usklađenim sa evropskim aktima i praksama, a takođe su pouzdan i kredibilan partner evropskim i svjetskim službama u borbi protiv svih oblika kriminala”, istakla je Jasavić. 

U obraćanju učesnicima radionice potpredsjednica Jasavić je takođe skrenula pažnju na činjenicu da je značajan napredak u postizanju pune nezavisnosti ostvaren i u sektoru pravosuđa. 

„Sve ovo ne bi bilo moguće postići bez kontinuirane i snažne podrške Misije OEBS-a koja je uz Crnu Goru, njene institucije i cjelokupno društvo, od početka – dakle od obnove nezavisnosti u maju 2006. godine. Ovo je prilika da im se još jednom zahvalimo na svoj pomoći koju su nam pružali u različitim oblastima. U tom kontekstu posebno ohrabruje činjenica da je OEBS bezbjednosni sektor prepoznao kao prioritet svog budućeg djelovanja, te da je izradio i smjernice za upravljanje i reforme u bezbjednosnom sektoru”, istakla je Jasavić. 

Reforma ovog sektora igra ključnu ulogu u prevenciji konflikata, ranom upozoravanju, kriznom menadžmentu i post-konfliktnoj rehabilitaciji. S obzirom na to da savremene prijetnje kakve su organizovani kriminal, terorizam i drugi oblici ekstremizma i radikalizma, ne poznaju granice, važno je da odgovori na ove izazove i prijetnje budu plod međusektorske saradnje i da imaju regionalnu, pa potom i evropsku dimenziju. 

KABINET POTPREDSJEDNICE VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?