Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa ambasadorom Kraljevine Norveške Arneom Sanesom Bjornstadom


Služba za odnose s javnošćuPotpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške Arneom Sanesom Bjornstadom, koji je boravio u posjeti Crnoj Gori.

Potpredsjednik Pažin je ukazao da Crna Gora i Kraljevina Norveška imaju odlične bilateralne odnose i zahvalio na podršci koju Kraljevina Norveška pruža Crnoj Gori i naglasio da će se ta saradnja i u budućnosti nastaviti. Posebno se zahvalio na podršci koju Kraljevina Norveška pruža Ministarstvu pravde u sprovođenju projekta koji imaju za cilj unaprjeđenje efikasnosti pravosudnog sistema u Crnoj Gori.

U tom smislu posebno je istakao zadovoljstvo činjenicom da će Kraljevina Norveška podržati dalju implementaciju Strategije informaciono-komunikacionih tehnologija pravosuđa, koja ima za cilj unaprjeđenje efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti rada pravosudnih organa, kao i da se građanima Crne Gore olakša pristup pravdi.

Pored navedenog, potpredsjednik je istakao važnost projekta posvećenog jačanju kapaciteta Vlade Crne Gore za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji u okviru Poglavlja 23, koji je takođe podržala Kraljevina Norveška. Ta podrška obuhvata niz aktivnosti kao što su: izrada portala za praćenje implementacije Strategije za reformu pravosuđa, pružanje ekspertskih mišljenja, kao i razmjena iskustava sa drugim zemljama.

Ambasador Bjornstad je naglasio da Kraljevina Norveška pruža punu podršku Crnoj Gori u ostvarenju njenih spoljnopolitičkih prioriteta – članstva Crne Gore u NATO i EU, a u prilog tome govori i činjenica da je norveški Parlament 10. januara ove godine usvojio ratifikacioni akt Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Izgradnja otvorenog, demokratskog i građanskog društva je direktan benefit za sve građane. U tom će Crna Gora imati podršku i pomoć Kraljevine Norveške i partnerstvo dvije države biće nastavljeno kroz niz zajedničkih aktivnosti i u narednom periodu, istakao je ambasador Bjornastad.

Sagovornici su razgovarali i o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i regionu. Složili su se da svi politički subjekti na crnogorskoj društvenoj sceni treba da daju svoj doprinos ostvarivanju funkcionalne demokratije u Crnoj Gori kroz dijalog u Parlamentu.


Kabinet potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?