Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

BEOGRAD: Potpisan sporazum o saradnji Crne Gore i Srbije u obrazovanju

Objavljeno: 03.02.2017. 23:13 Autor: MINISTARSTVO PROSVJETE
Ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević potpisali su danas Sporazum o saradnji koji predstavlja pravni okvir saradnje dvije vlade u oblasti obrazovanja. 

Sporazumom je definisano podsticanje saradnje obrazovnih ustanova, mobilnost studenata i profesora, razmjena iskustava u reformi obrazovnog sistema i drugi oblici zajedničkih aktivnosti. 

Dogovoreno je i da ugovorne strane intenziviraju kontakte između osnovnih i srednjih škola kroz partnerstva škola, ali i jačaju komunikaciju na planu uključivanja djece i učenika sa posebnim obrazovnim potrebama.

Tokom bilateralnog sastanaka ministri su razmijenili iskustva i mišljenja o planovima za naredni period. Tom prilikom ministar Šehović je istakao: „Čeka nas promjena modela studija, ali i modela finasiranja. Biće povećana izdvajanja, ali i odgovornost univerziteta. Kada je riječ o srednjim stručnim školama, neophodno je školovati kadar za tržište i u toj oblasti će nam iskustva Srbije umnogome pomoći”.

Ministar Šarčević je predstavio zakonska rješenja koja za cilj imaju rast kvaliteta u oblasti obrazovanja, te naglasio da se prvi put donosi Zakon o dualnom obrazovanju.

Susret je zaključen obostranim uvjerenjem u nastavak saradnje kroz kvalitetnu implementaciju navedenog sporazuma.

MINISTARSTVO PROSVJETE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?