Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Skoplje: Nastavak unapređenja regionalne saradnje

Objavljeno: 09.02.2017. 22:56 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
MVP
Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas u Skoplju na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadno-balkanske šestorke, na poziv makedonskog šefa diplomatije Nikole Poposkog. Osim ministara vanjskih poslova Crne Gore, Makedonije, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, kao i zamjenika ministra vanjskih poslova Albanije, na sastanku su učestvovali evropski komesar za susjedsku politiku i pristupne pregovore Johanes Han, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović i državni podsekretar za vanjske poslove Italije Vinćenco Amendola.

Na ministarskom sastanku bilo je riječi o aktivnostima na realizaciji zaključaka prošlogodišnjeg Samita u Parizu i stanju regionalnih projekata iz Agende povezanosti, čija je implementacija ocijenjena kao posebno važna u narednom periodu. Dogovorene su aktivnosti u susret julskom Samitu u Trstu, sa akcentom na prioritete regiona, kao što su ekonomski prosperitet i povezanost, vladavina prava i borba protiv korupcije. Potvrđena je puna posvećenost realizaciji smjernica za Regionalno tržište električne energije i ispunjenosti Povelje održivosti, kao i izražena spremnost za potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici. Razmijenjena su mišljenja o daljem unapređenju regionalne saradnje, posebno u oblasti vizne liberalizacije u zemljama Šengena, kao i o uticaju aktuelnih globalnih kretanja na proces proširenja EU. Ministri su usvojili Zajedničku izjavu, kojom se izražava spremnost za dalju zajedničku saradnju. 

Ministar Darmanović je podsjetio da je Crna Gora na drugi poziv za sufinansiranje velikih infrastrukturnih projekata podnijela zahtjev za projekat Izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici. Kazao je da se tokom 2017. očekuje početak implementacije projekata za podršku pripremi projektne dokumentacije, koji su Crnoj Gori odobreni za finansiranje iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira protekle godine. Takođe, informisao je i da se uspješno sprovode planirane mjere za uklanjanje tražišnih barijera u oblasti saobraćaja i energetike i da je Crna Gora spremna za finalizaciju Sporazuma o transportnoj zajednici i njegovo potpisivanje na Samitu u Trstu.

Ministar Darmanović učestvovao je i na zajedničkom sastanku šefova diplomatija i ministara WB6 zaduženih za energetiku, među kojima je bila i crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Tom prilikom su prisustvovali ceremoniji potpisivanja finansijskih instrumenta Evropske komisije sa finansijskim institucijama za buduće projekte iz oblasti energetske efikasnosti: druge faze Zapadno-balkanskog regionalnog programa energetske efikanosti i Fonda za zeleni rast.

Na marginama sastanka, ministar Darmanović je imao kratke susrete sa komesarom Hanom i kolegama iz Makedonije i Kosova, ministrima Poposkim i Hodžajem

Prema planiranom rasporedu susreta ministara vanjskih poslova WB6, Crna Gora će preuzeti predsjedavanje ovom inicijativom u prvoj polovini 2018. godine.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?