Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Tok ratifikacije ide po planu, a Parlament je mjesto gdje će se o članstvu odlučivati, poručeno sa sastanka u toj instituciji

Objavljeno: 13.02.2017. 00:59 Autor: KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO
Tok ratifikacije crnogorskog Protokola o pristupanju NATO-u teče planiranom dinamikom i ubrzo će Crna Gora postati 29. članica Sjevernoatlanske alijanse, poručeno je sa danas (16. februar) održanog radnog sastanka članova skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa ambasadorima država članica NATO-a, a uz prisustvo nacionalnog koordinatora za NATO gospodina Dragana Pejanovića.

Radnom sastanku je prisustvovao i predsjednik Skupštine Ivan Brajović koji je iskazao posebnu zahvalnost članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, koji su u saradnji sa Ambasadom Mađarske, kao kontakt ambasadom, organizovali današnji susret.

Uz konstataciju da smo na korak od članstva u NATO, predsjednik Brajović je kazao da za ostvarivanje ovog ključnog spoljnopolitičkog cilja nijesu zaslužni samo državni organi Crne Gore koji su posvećeno radili na dostizanju standarda i ispunjavanju neophodnih kriterijuma, već i države članice NATO, koje Crnoj Gori pružaju konstantnu podršku i ohrabrenje na tom putu.

,,Svi zajedno moramo učiniti i taj posljednji napor kako bi u korist svih naših država zaokružili ovo važno pitanje“, kazao je predsjednik Skupštine.

On je naglasio da će se ova tačka naći bez odlaganja na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, odmah nakon što Protokol o pristupanju Crne Gore bude ratifikovan u svim državama članicama NATO-a.

,,Crna Gora je napravila veliki rezultat. Proces ratifikacija teče po planu i mi i dalje smatramo da će tamo negdje sredinom ove godine taj proces biti završen i da će Crna Gora veoma, veoma brzo biti 29. članica NATO-a“, kazao je u ime ambasadora NATO zemalja, ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Kristijan Poša. On je istakao da su ambasadori NATO država u Crnoj Gori na sastanku još jednom javno podržali crnogorsku integraciju u Aliajnsu.

Sa sastanka je poručeno i da je Parlament jedino mjesto gdje će se u skaldu sa Ustavom odlučivati o crnogorskom članstvu.

,,Skupština Crne Gore je odmah nakon referenduma 2006. godine usvojila Deklaraciju o nezavisnosti kojom je jasno definisano da su strateški spoljnopolitički prioriteti članstvo u EU i NATO. Znamo i da je u oktobru 2007. godine usvojila Ustav koji u preambuli iskazuje podršku integracijama i da je potom usvojila tri Rezolucije o inteziviranju i podršci članstvu. Stoga je logično da Skupština Crne Gore i okonča ovaj proces“, kazao je nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović. Legitimitet i legalitet odlučivanja u Parlamentu je potvrdio i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić koji je izrazio zadovoljstvo sastankom.

,,Moja obaveza kao predsjednika je bilo da saopštim utisak da je Crne Gora jedina zemlja koja se tokom procesa pristupanja i to u ovoj finalnoj fazi, našla pred jednim snažnim pokušajima destrukcije od treće strane, koja je potpomognuta nekim unutrašnjim političkim snagam, ne bi li se finalizacija crnogorskog članstva u NATO onemogućila“, kazao je Nikolić. Zadovoljstvo sastankom je izrazio i Pejanović, koji je istakao da ovakvi sastanci daju veliki doprinos afirmaciji crnogorskog puta u NATO.

,,Veoma značajan segment evroatlantskih integracija Crne Gore je podizanje javne svijesti o tome šta je zapravo NATO danas, kakva je uloga i značaj CG u tom jedinstvenom sistemu kolektivne bezbjednosti, na kojim načelima se temelji i koje vrijednosti štiti. Obaveza nam je a meni i lično opredjeljenje, da uložim sve napore kako bismo, u daljim aktivnostima jačali međusobno povjerenje, razumjevanje i uvažavanje, stvarali atmosferu jačanja osjećaja stabilnosti i bezbjednosti, što je osnov svega. Jer bezbjednost je kao kiseonik, postajemo svjesni značaja tek onda kad nam ponestaje”, zaključio je nacionalni koordinator.

Kompletan članak možete preuzeti sa sajta natomontenegro.me.

KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?