Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Umrežavanje regionalnih centara pomoći u kriznim situacijama

Objavljeno: 21.02.2017. 03:12 Autor: Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO
Konferencija u okviru Pilot projekta civilne napredne regionalne koordinacije u hitnim situacijama (Advanced Regional Civil Emergency Coordination Pilot - ARCECP) počela je danas (20. februar) u prostorijama hotela Centre Ville u Podgorici. U uvodnom izlaganju, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić je kazao da je projekat od velikog značaja za našu zemlju i da je potvrda dobre i plodne saradnje crnogorskog MUP-a sa NATO-om.

,,Istovremeno ovo je i dokaz da NATO značajan dio svojih resursa usmjerava na odgovor i na prevenciju posljedica civlnih katastrofa. Ovaj projekat je za Crnu Goru važan jer podrazumijeva međudržavno povezivanje operativnih komunikativnih centara 112 u zemljama regiona, a na unutrašnjem planu je značajan jer kroz realizaciju se mogu ujediniti i čvršće uvezati sve jedinice prvog odgovora na terenu. Takođe ovaj sistem omogućava i bolju logistiku na terenu dajući svim spasiocima brzu i tačnu inforamciju o nesreću što omogućuje brži efikasniji odgovor“, kazao je Mulić pozdravljajući učesnika i goste Konferencije.

Nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović, zahvalio se predstavnicima NATO-a koji su kroz program Nauka za mir i bezbjednost uspostavili važan instrument za unapređenje saradnje i dijaloga i pomoći Crnoj Gori u procesu integracije

,,Činjencia je da je Crna Gora svojim radom i incijativama zavrijedila podršku NATO-a i da je kroz NATO program Nauka za mir i bezbjednost, dobila kroz više projekata pomoć u vrijednosti od nekoliko miliona eura“, kazao je Nacionalni koordinator ističući da je to potvrda da je Crna Gora prepoznala odgovore na prioritetne oblasti prepoznate u novoj politici partnerstva za mir.

,,Kao što su na primjer, borba protiv terorizma, organizovanog kriminala, sajber odbrana, bezbjednost životne sredine, bezbjednost granica, ljudski i društveni aspekti bezbjednosti i tako dalje. Dodatno kroz ovaj program se pomaže reginalna saradnja kroz naučnu saradnju, o čemu najbolje svjedoči i Projekat uvezianja operacionih komunikacionih centara 112, četiri zemlje ovog regiona, što je veoma važno za brzu i efikasni reakcij i pomoć onima kojima je to potrebno u vanrednim situacijama“, kazao je Pejanović i poručio da su benefiti ovog programa za državu veoma značajni i na nivou nacionalne bezbjednosti, i to u kriznim situacijama izazvanim prirodnim katastrofama i međudržavnom umrežavanju i unapređenju kapaciteta.

,,Koristim priliku da se zahvalim i za realizovanje projekta Izrade mapa seizmičkih opasnosti za zemlje Zapadnog Balkana, koji je nama izuzetno važan jer je ovo veoma aktivno seizmičko područje. Te za projekte izgradnja kapaciteta za odbranu od hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog oružja što je takođe prijetnja i izazov današnjice. GEPSUS projekat finansiran u okviru prioriteta životne sredine i prognoza katastrofalnih događaja koji mogu ugorziti životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i za projekat koji je nadavno završen, a odnosi se na povećanje kapaciteta na polju pronalaženja, bezbjednog transporta i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava“, kazao je Pejanović i izrazio uvjerenje da će kroz ovaj program NATO obezbjediti i sredstva za završetak projekta raščišćavanja magacina minsko-ekspolozivnih sredstava na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica. Pored Mulića i Pejanovića na Konferenciji učestvuju i predstavnik NATO Science for Peace and Security (SPS) programa - dr Eyup Turmus, te direktor centra za upravljanje krizama u Makedoniji - Agron Budžaku, ko-direktor projekta ARCECP za Makedoniju - Urim Vejseli, ko-direktor projekta ARCECP za Crnu Goru - Đorđije Vujović i predstavnik američke Lyncoln laboratorije za implementaciju Next-Generation Incident Command System (NICS) sistema - Robert Hallowell.

Konferencija je prilika da se sve institucije koje predstavljaju sistem zaštite i spašavanja upoznaju sa projektom i NICS sistemom koji će se implementirati u Crnoj Gori. Takođe, ovom prilikom biće predstavljeni trenutni tehnički kapaciteti i organizacija sistema zaštite i spašavanja Makedonije i Crne Gore.

Fotografije i video materijal možete preuzeti sa sajta www.natomontenegro.me.

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?