Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Članstvo u NATO-u donosi bolji ambijent za biznis

Objavljeno: 21.02.2017. 03:18 Autor: Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO
Nacionalni koordinator za NATO održao je konsultativni sastanak sa predstavnicima biznis asocijacija u Crnoj Gori. Cilj susreta je bio utvrđivanje zajedničkih aktivnosti Komunikacionog timi poslovne zajednice sa fokusom na ekonomske implikacije procesa evroatlantske integracije.

Ocijenjeno da su vladavina prava i funkcionalna tržišna ekonomija preduslovi za unapređenje biznis ambijenta, te naglašeno da će članstvo Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu biti svojevrstan garant uravnoteženog sistema poslovanja, povećanja stranih direktnih investicija i bezbjednosti kapitala. Sagovornici su se saglasili da stabilan, siguran i predvidljiv poslovni ambijent garantuje ukupan ekonomski i društveni napredak.

Nacionalni koordinator je upoznao sagovornike sa tokom ratifikacije Protokola o pristupanju i predočio buduće aktivnosti, istakavši da cilj Komunikacionog tima nije da vodi kampanju već da pruži kvalitetnu platformu za dinamiziranje dijaloga o jednom od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali predstavnici šest biznis asocijacija Američke privredne komore, Savjeta stranih investitora Crne Gore, Asocijacije menadžera Crne Gore, Montenegro biznis alijanse, Unija poslodavaca Crne Gore i Udruženje preduzetnica Crne Gore.

,,Imali smo veoma kvalitetan i značajan sastanak sa eminentnim predstavnicima biznisa u našoj zemlji. Razgovarali smo o unaprijeđenju međusobne saradnje i realizaciji zajedničkih aktivnosti, sa fokusom na ekonomske benefite članstva Crne Gore u NATO-u. Biznis zajednicu je posebno interesovalo na koji način se članstvom jačaju kapaciteti biznis zajednice i sticanje konkurentnosti na velikom tržištu vrijednom preko 700 milijardi dolara. Takođe je bilo riječi o načinu aplikacije i dobijanja NATO kodifikacije i učešća na tenderima NATO-a za javne nabavke kao i mogućnosti uvezivanja sa preduzećima i biznisa zajednicama iz inostranstva“, kazao je nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović. Predstavnici biznis zajednice su takođe izrazili zadovoljstvo kvalitetom sastanka i istakli da su im jasni ogromni benefiti koje poslovanju donosi crnogorsko članstvo u NATO-u.

,,Ono što smo mi još jednom zaključile jesete činjenica da se ulaskom u NATO otvara niz benefita koje mogu ostvariti žene u biznisu i to je veoma značajno jer je naše tržište prilično malo a dobijanjem NATO koda se otvara mogućnost za učešće na velikom inostranom tržištu što je za žene u biznisu veoma značajno, jer je činjenica da su preduzetnice u Crnog Groi svega tri posto orjentisane izvozu“, kazala je predsjednca Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović. Predsjednik Asocijacije menadžera, Budimir Raičković je dodao da pored tih direktnih, postoje i inderiktne prednosti.

,,Preneseni benefit je vladavina prava, kao i da naše kompanije dobijaju šansu da se povežu sa kompanijama iz zemalja članica NATO-a. Zatim je tu razmijena iskustava i sigurno da je jedan od zadataka kako podići konkurentnost crnogorske privrede da uopšte možemo učestvovati na tenderima na tako velikom tržištu“, kazao je Raičković.

Fotografije i video materijal možete preuzeti sa sajta www.natomontenegro.me.

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?