Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Tenderske komisije za privatizaciju: Činjenice demantuju tvrdnje Grampeta i Vijesti

Objavljeno: 02.03.2017. 18:30 Autor: Tenderska komisija za privatizaciju
U dnevnom listu „Vijesti“ iznijete su 2. marta 2017. godine u programskom sadržaju objavljenom na stranama 6 i 7 i najavljenom na naslovnoj strani sljedeće neistinite tvrdnje:

1. Da je „poljska grupacija OTL jedini“ subjekat koji se javio na tender za sticanje većinskog paketa akcija „Montrecargo“ i kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar,
2. Da javni poziv „nije objavljen u međunarodnoj štampi“ i
3. Da je procedurom „učinjena velika greška, odnosno, propust u vođenju tenderskog postupka“, jer je navodno pojedinim kompanijama onemogućeno učešće na javnom tenderu za kupovinu akcija Montecargo. 

Radi istinitog informisanja domaće i međunarodne javnosti Tenderska komisija za privatizaciju saopštava sljedeće:

Postupak privatizacije društva AD Montecargo Podgorica sprovodi se na javan i transparentan način i u svemu u skladu sa primijenjviim regulatornim okvirom, uključujući i Zakon o privatizaciji i Uredbu o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera koji takođe uvažavaju i međunarodne standarde i procedure i dobru praksu.

Javni poziv je, u skladu sa ustaljenom praksom, objavljen u domaćoj štampi i na internetu i takođe je objavljen u međunarodnoj štampi „The Financial Times“ dana 02.12.2016. godine, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je produžen do 16. januara 2017. godine. (Isječak iz izdanja Financial Times International od 02.12.2016.) Takođe, u skladu sa ustaljenom praksom, u cilju promocije ove investicione mogućnosti, Javni poziv je putem Ministarstva vanjskih poslova upućen i svim ekonomskim odjeljenjima inostranih diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori i diplomatskim predstavništvima Crne Gore Gore u inostranstvu.

Dakle, ne samo da je procedura ispoštovana u potpunosti već su preduzete i dodatne mjere i aktivnosti kako bismo dobili što bolji odziv na javni tender jer je to u interesu Crne Gore odnosno njenih građana

Imajući u vidu da je objava Javnog poziva intezivno promovisana i da predstavnici AD Montecargo i Konzorcijuma GRAMPET Rumunija imaju dobre kontakte i komunikaciju, zaista je teško vjerovati da Konzorcijum GRAMPET nije imao informaciju o tenderu, ako je želio učestvovati. Na tenderu su učestvovale 2 kompanije. U skladu sa uobičajenom praksom, svim učesnicima su obezbijeđene identične informacije i pristup Sobi sa podacima, kao i sastanci sa menadžmentom Kompanije.

U dopisu čiji su izvodi oblavljeni u dnevnom listu „Vijesti“ insinuira se da posjeta posjeta predstavnika Luke Bar, Montecarga i Tenderske komisije ponuđaču na tenderu – kompaniji OT Logistics Poljska sadrži ili podrazumijeva protivzakonite radnje ili da predstavlja lošu poslovnu praksu. Takve insinuacije su potpuno neosnovane. Posjeta je realizovana na osnovu prethodno iskazanog interesovanja ove kompanije prije objavljivanja Javnog poziva. Na poziv kompanije OT Logistics Poljska Predsjednik OD i izvršni direktor Luke Bar, Predsjednik OD AD Montecargo i Predsjednik Tenderske komisije su posjetili kompaniju, u maju 2016. godne (dok je tender raspisan u oktobru 2016. godine). Ovo je svuda u svijetu uobičajena i poželjna praksa u fazi promocije svakog projekta. U toj fazi, isključivo prije objavljivanja Javnog poziva sprovode se aktivnosti na promociji projekta kao investicione prilike za potencijalne intestiore, a u cilju podsticanja interesovanja investitora, što povećava i šanse za uspjeh projekta. Cilj posjete bio je procjena ozbiljnosti i kapaciteta potencijalnog ponuđača jer je dobra praksa da se tender objavljuje nakon iskazivanja ozbiljnog interesovanja potencijalnih ponuđača.

Iz navedenog jasno je da problem nema Tenderska komisija već onaj ko je uputio pismo i onaj ko je neistinite tvrdnje objavio iz jednostavnog razloga što su sve tvrdnje nezasnovane, odnosno zato što činjenice potvrđuju upravo suprotno.

Tenderska komisija za privatizaciju iskreno je posvećena transparentnosti i ostaje, kao i ranije, spremna da crnogorskoj i inostranoj javnosti predoči sve relevantne procedure i postupke u skladu sa propisima i dobrim poslovnim običajima, i otvorena za sve konstruktivne sugestije. Međutim, rezolutno ćemo i ubuduće činjenicama odbacivati sve neistinite i zlonamjerne tvrdnje, bez obzira na izvor iz kojeg dolaze i sredstva i kanale kojima se plasiraju jer je cilj takvih postupaka nanošenje političke i finansijske štete Crnoj Gori i njenim građanima.

Tenderska komisija za privatizaciju
SAVJET ZA PRIVATIZACIJU I KAPITALNE PROJEKTE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?