Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bezbjednost i sigurnost su krucijalne za razvoj i napredak svakog segmenta života

Objavljeno: 10.03.2017. 23:53 Autor: KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO-u
Ukoliko nemate bezbjednost, onda nemate stabilnosti i sigurnost, a ako nema toga, onda nemate stranih investicija, nemate novih radnih mjesta i nemate progres i razvoj jednog društva, kazao je nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović na tribini Sigurnost na moru i članstvo u NATO, koja je u organizaciji Komunikacionog tima savjeta za članstvo u NATO i Pomorskog fakulteta održana danas (10. mart) u Kotoru. Odgovrajući na pitanje kako NATO utiče na ekonomiju Nacionalni koordinator je podsjetio da je poslije svakog prorširenja bilo ekonomskog prosperiteta u zemljama novim članicama.

,,Da li je to bilo shodno članu 2. Sjevernoatlanskog ugovora gdje su države unutar NATO porodice dužne da jedna drugu međusobno pomažu ili je to zbog samog imidža bezbjedne i stabilne destinacije, uglavnom sve države od članstva bilježe rast Bruto Domaćeg Porizvoda“, kazao je Pejanović i podsjetio da će Crna Gora prema procjenama plaćati za članstvo u NATO-u između 400 i 500 hiljada eura.

,,Međutim, ja ću vam reći da je samo Ministrastvo unutrašnjih poslova samo iz programa NATO Nauka za mir i bezbjednost do sada obezbjedilo sredstva u iznosu više od milion eura, a nismo članica nego smo još u pristupnom periodu“, objasnio je Pejanović. Govoreći u kontekstu ekonomskih benefita koje donosi članstvo u NATO-u, nacionalni koordinator je podsjetio da je turizam krucijalna grana crnogorske privrede.

,,U današnjem svijetu punom izazova ne morate biti ekspert pa da zaključite da je bezbjednost na moru jedan od važnih segmenata života. To je izuzetno važno za zemlje prepoznate kao turističke destinacije, koje žele da razvijaju imidž stabilne turističke destinacije. Ovdje u Kotoru ne treba posebno isticati koliko je to važno, jer stotine hiljada turista svake godine posjeti Drevni grad pod zaštitom UNESCO-a i nekoliko stotina kruzera uplovi u vaš akvatorijum, a svega toga ne bi bilo da nema stabilnosti i bezbjednosti”, objasnio je Pejanović i istakao da su uz to izazovi poput krijumčarenja ljudi, droge, oružja, te zagađenja mora, toliko krupni da ne postoji država, bez obzira koliko ona bila velika i moćna koja se može samostalno suprostaviti tim izazovim i rizicima.

,,Zato je važno to prepoznati i obezbjediti na međunarodnom planu sinergiju kako bi se adekvatno suprostavili tim savremenim asimetričnim izazovima. A to se može postići jedino članstvom i učešćem u kolektivnom bezbjednosnom sistemu kakav ja NATO”, poručio je Pejanović. 

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, je kazao da je jasno vidljivo učešće privrednika te zemlje u NATO projektima u posljednjih osam godina od kada je Hrvtatska članica Alijanse. On je podsjetio da je Hrvatska država u kojoj se 15 do 20 posto BDP-a ostvarjue od turizma I da je stoga za tu izuzetno bitnu granu privrede percepcija sigurnosti zemlje izuzetno važna.

,,Upravo je sigurnost jedan od presudnih elemenata svakog turiste u njegovom opredjeljenju za putovanje. U tom smislu biti pod NATO kišobranom kao garanta bezbjednosti je neporcjenjivo. Moram vas podsjetio da pozitivan rast u turizmu bilježimo iz godine u godinu pa smo u 2016. godini imali 15,5 miliona turista , što je porast gotovo 9 posto u odnosu na godinu ranije od čega je 14 miliona stranih turista. Dakle mi imamo više turista nego Brazil koji je najveća zemlja prostorno u Južnoj Americi”, rekao je ambasador Grubišić. U ime domaćina tribine, dekan Pomorskog fakulteta u Kotoru, Danilo Nikolić, je istakao da ta ustanova već kroz razne porjekte ostvaruje saradnju sa srodnim fakultetima u zemljama NATO-a i Evropske Unije, a najtješnja saradnja je ostvarne sa Pomorskim fakultetom u Splitu i Fakultetom u Alesundu u Norveškoj.

,, Projektima sa Fakultetom u Alesundu obezbjedili smo najsavremenije nastavne simulatore u vrijednosti od više miliona eura”, kazao je Nikolić i najavio učestvovanje u projektima za sredstava iz domena bezbjednosti luka i zaštite životne sredine kroz NATO program Nauka za mir i bezbjednost. 

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vincenco del Monako, podjsetio je da se gotovo 90 odsto svjetske trgovine odvija morem, te da je stoga nepotrebno isticati važnost bezbjednosti na moru. On je podsjetio i na važnost misije kojima NATO podiže nivo sigurnosti plovidbe ali i rješavanja imigracionih kriza i prirodnih katastrofa.

Govoreći o bezbjednosti na moru komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković je saopštio da je Jadransko more danas sigurno za razliku od prije dvije decenije.

On je konstataciju potkijepio činjenicom da danas postoji otvorena i dobra regionlana saradnja, ali i uspješan integrativni proces koji države sprovode prema NATO-u i EU. Vuković je objasnio da je ključna uloga u bezbjednosti Jadrana inicijativa ADRION koja obuhvata 6 država – Grčku, Albaniju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Crnu Goru, a kojom se jačaju veze među državama i povećava interoperabilnost u smanjivanju rizrika bezbjednosti.

Na tribini u prepunom Amfiteatru Pomorskog fakulteta u Kotoru, predavanje je održao i učesnik pomorske operacije “EU NAVFOR ATALANTA” , kapetan fregate, Željko Peković koji je približio značaj operacije ATALANTA koja se sprovodi na Rogu Afrike u regionu koju obuhvataju Eritreja, Jemen, Somalija i Kenija. Vodama tog dijela Afrike prolazi 13 odsto ukupne svjetske trgovine. Kako je u toj oblasti izražen problem krijumčarenja, piraterstva i terorizama, bezbjednosne snage misije ATALANTA igraju krucijalnu ulogu u obezbjeđivanju normalnih plovnih i trgovinskih tokova.

Efikasnost ove operacije u sprečavanju, posebno problema piratstva rezutirala je, kako je kazao Peković, zatvorskim kaznama za 1205 pirata.

Današnja tribina u Kotoru je bila i prilika da učesnici obiđu Pomorski fakultet i upoznaju se sa kapacitetima za edukaciju koji ispunjavaju najveće NATO standarde.


KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO-u
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?