Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završeni pregovori sa OT Logistics S.A. o zaključenju Ugovora o kupo-prodaji akcija Luke Bar i AD Montecargo

Objavljeno: 17.03.2017. 21:35 Autor: Tenderska komisija za privatizaciju
Danas su završeni pregovori oko zaključenja Ugovora o kupo-prodaji akcija sa OT Logistics S.A., jedinim ponuđačem na tenderu za privatizaciju društva Luka Bar“ AD Bar i na tenderu za privatizaciju društva AD Montecargo. Na današnjem sastanku predstavnika OT Logistics S.A sa predstavnicima Menadžmenta i Sindikata obije ove kompanije saopšteni su rezultati pregovora.

Kod Luke Bar cijena za akcije je povećana za 20% u odnosu na cijenu iz Ponude, pa nakon pregovora cijena za 30% akcija u Luci Bar iznosi 8.520.000 eura, dok investicije prema obavezujućem Investicionom programu za period od 3 godine iznose 14.000.000 eura. Takođe, Luka Bar u budućem periodu ne može ostvarivati dosadašnje prihode po osnovu naknada za korišćenje operativne obale jer je to prihod Budžeta Crne Gore, dok će koncesionar biti u obavezi da, u skladu sa Ugovorom o koncesiji čija je priprema u toku, plaća i koncesionu naknadu za koju se predviđa da će iznositi 500.000 eura fiksno na godišnjem nivou kao i dodatno varijablni dio naknade, koji zavisi od obima budućeg prometa. Ugovorom o kupo-prodaji je predviđeno značajno povećanje obima pretovara tereta u Luci Bar i ukoliko dođe do odstupanja u odnosu na iznose planirane u Biznis planu za više od 30% , to predstavlja osnov za raskid Ugovora.

Za AD Montecargo Podgorica ponuđena ukupna cijena za 51% akcija u Društvu je ostala ista i iznosi 2.500.000 eura, dok su investicije prema obavezujućem Investicionom programu za period od 3 godine povećane sa 2.550.000 eura na 3.450.000 eura i uz to će Ponuđač obezbijediti 2 lokomotive putem lizinga ukupne vrijednosti od cca. 7 miliona eura.

Ugovorima o kupo-prodaji akcija u oba društva je definisana obaveza Ponuđača za poštovanje postojećih Kolektivnih ugovora u društvima u periodu od 3 godine. Kolektivnim ugovorima i u Luci Bar i u AD Montecargo je, između ostalog, predviđeno povećanje minimalne cijene rada za zaposlene sa sadašnjih 90 eura na 140, odnosno 150 eura, u slučaju privatizacije. Takođe, za period od 3 godine neće se utvrđivati višak zaposlenih a obaveza Ponuđača je da obezbijedi isplatu zarada, poreza i doprinosa, naknada i svih drugih davanja zaposlenim u skladu sa sa Kolektivnim ugovorima koji su bili u Sobi sa podacima.

Realizacija investicija iz obavezujućeg Investicionog programa u oba Društva je obezbijeđena bankarskim garancijama na godišnji iznos investicija, iz Investicionog programa. Ugovorima o kupo-prodaji akcija su predviđene raskidne klauzule za nepoštovanje obaveza iz Investicionog programa, Socijalnog programa i Kolektivnog ugovora.

U skaldu sa primjenjivom preocedurom Radne grupe za pregovore će podnijeti predloge Ugovora Tenderskoj komisiji za privatizaciju, nakon čega će Tenderska komisija za privatizaciju uputiti predloge Ugovora Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte, odnosno Vladi Crne Gore na razmatranje i usvajanje.

Tenderska komisija za privatizaciju
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?