Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Članstvo u NATO garantuje bezbjednost regiona i neodvojivi je proces na putu ka EU

Objavljeno: 23.03.2017. 21:14 Autor: KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO-u
Članstvo Crne Gore u NATO doprinijeće smirivanju političkih tenzija u državi a od toga cilja vremenski i institucionalno dijeli je veoma malo, ocijenjeno je na konferenciji ,,NATO – dodatna vrijednost na Zapadnom Balkanu”, koju su u Sali PR Centra u Podgorici organizovali Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO Vlade Crne Gore i nevladina organizacija Centar za monitoring i istraživanje (CeMI). Ministar odbrane, Predrag Bošković, rekao je da kroz evroatlantske integracije Crna Gora dobija zamajac evropskim integracijama i prelazi veliki put bezbjednosnih i pravnih reformi.

,,Priča o evroatlantskim integracijama u ovom ambijentu ima širi kontekst od pitanja bezbjednosti koji ćemo uvijek pominjati i isticati kao jedan od prioritetnih, ali ne i jedini kada je u pitanju učlanjenje Crne Gore u evroatlantskoj zajednici na dnevnom redu”, rekao je ministar Bošković.

On je ocijenio da pitanje širenja NATO-a na Zapadnom Balkanu ne treba da se završi sa Crnom Gorom, već da je budućnost čitavog regiona u evroatlantskim i evropskim integracijama.

,,Crna Gora će se, kao buduća punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza, zalagati da i ostale države Zapadnog Balkana budu dio tog kolektivnog sistema bezbjednosti”, poručio je ministar Bošković.

On je rekao da će Crna Gora i nakon prijema u NATO nastaviti da sprovodi reforme i vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ambasador Mađarske u Podgorici, Kristijan Poša, kazao je da je Crna Gora jedina država u regionu koja ima nabolje odnose sa susjedima i koja je najviše napredovala na putu prema EU.

,,Poslije obnove nezavisnosti najuspješniji projekat Crne Gore je punopravno članstvo u NATO. A od punopravnog članstva Crnu Goru dijeli i vremenski i institucionalno veoma malo”, ocijenio je ambasador Poša.

Branislav Radulović sa Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran se osvrnu na pitanje, ne ,,da li” ili ,,ne” u NATO već ,,kako”.

,,Ustav Crne Gore u članu 91 kaže da se o pitanju članstva države u NATO primarno određuje u Skupštini, ali istim tim članom Alinjea 2 precizira se da se o tome može odlučiti i na referendumu. Međutim, istim tim članom je definisano da se odluka da li da se održava referendum mora donijeti u Skupštini i to većinom glasova od 41 poslanika. Ono što je činjenica je da sada u crnogorskoj Skupštini imamo 48 poslanika koji su eksplicitno rekli da su za NATO“, kazao je Radulović. On je objasnio da je tu značajna i stavka koštanje referenduma jer je po jasnim pokazateljima najminimalnija cijena organizovanja takvog referenduma bila 1,6 miliona eura.

,,Ne govorim o cijeni referenduma nego o minimalnim troškovima za adiministraciju da bi taj referendum bio regularan”, dodao je Radulović. U kontekstu materijalnih troškova Radulović je pomenuo da bi minimalna cijena koštanja jedne vojske zemlje koja se opredijli za neutralnost bila na godišnjem nivou iznosio ne manje od 100 miliona eura, a članstvo u NATO-u će Crnu Goru koštati oko 450 hiljada eura za šta se dobija neuporedivo veća bezbjednosna nota od one koju bi postigli sa samostalnom vojskom.

,,Upravo opredjeljenje ka pripadnosti sistemu kolektivne bezbjednosti, koje je Crna Gora odabrala od obnavljanja svoje nezavisnosti činjenica je koja je uslovila ostvarivanje velikog broja reformi od odbrane preko vladavine prava pa do borbe protiv korupcije”, naglasio je ministar odbrane Bošković otvarjući konferenciju na kojoj su učestvovali i nacionalni koordinator za NATO mr Dragan Pejanović i predsjednik Upravnog odbora CeMI-ija Zlatko Vujović. 

Cilj konferencije je bio isticanje značaja demokratije, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, tojest vrijednosti na kojima počiva NATO, odnosno vrijednosti koje su zajedničke državama članicama. Takođe i prilika da se činjenicama ukaže na koristi i pozitivne perspektive koje članstvo donosi, kako na regionalnom, tako i na državnom nivou.

,,Zapadni Balkan je vjekovima bio predmet interesovanja velikih sila. Razmeđe njihovih sukoba ali i sopstvenih trvenja, kroz istoriju su ga oblikovali tako da je i sada predmet pažnje dvije strane – istoka i zapada. Strah od ponovne nestabilnosti u regionu i želja da se svojim građanima obezbjedi kvalitetniji život i podigne ekonomski standard, kopča je i cilj svake države pojedinačno. U nastojanju da ovo i ostvare, svaka od njih je krenula svojim putem koji garantuje sprovođenje demokratije, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava i sloboda. Ovdje se ne misli samo na Evropsku uniju, već prevashodno na NATO, jer graditi sistem vladavine prava i podići ekonomski standard u cijelosti zavise od stepena bezbjednosti i stabilnosti jedne teriotrije. Zato je podrška Zapadnom balkanu i strateško partnerstvo EU i NATO, u ovom trenutku od izuzetne važnosti”, kazao je nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović. On je naglasio da su benefiti jasni, a da je pitanje samo koliko je volja jaka a želja istrajna da se dostigne ono što može doprinijeti napretku države i Zapadnog Balkana u cijelini.

Na konferenciji je takođe istaknuto da su NATO i EU nerazdvojivi procesi i da je svaka zemlja koja je od 1991. godine ušla u EU prethodno postala i članica Sjevernoatlanske alijanse. Jedna od tih zemalja je Rumunija, koja je po riječima ambasadora Ferdinanda Nagija i dalje čvrsto oprodjeljna da daje maksimalnu podršku Crnoj Gori na njenom integracionom putu.

Neodvojivost procesa integracija u EU i NATO istakla je dr Jasminka Simić iz Radio Televizije Srbije koja je kazala da ,,bez članstva u NATO-u teško da će se ostvariti članstvo u EU i ja bih dodala da su to dva pola iste politike”. Simić je uz prof. dr Radovan Vukadinović sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, učestvovala u interaktivnim sesijama o regionalnoj perspektivi i položaju Zapadnog Balkana na međunarodnoj sceni.

,,NATO je postao realnost koji je otvorio put ka EU. To je proces koji ide stepen po stepen prvo Partnerstvo za mir, pa NATO pa EU. A benefit je prije svega politički jer je Hrvatska ulaskom u NATO sjela za zajednički stol sa zemljama koje čine najjaču organizaciju u istoriji svijeta”, kazao je Vukadinović.

U nastavku je o crnogorskoj perspektivi i reformi crnogorskog društva govorila ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, koja je konstatovala da smatra da je ulazak Crne Gore u NATO važan prvenstveno sa bezbjedonosnog i ekonomskog aspekta.

,,Suština je da ulaskom u NATO, naš odbrambeni sistem, odnosno kontrola kopna, mora i zraka postaje jeftinija i apsolutno efikasnija. Ako se osvrnemo na ne manje važan ekonomski aspekt: učlanjenjem Crne Gore u NATO, značajno bi se povećale investicije iz zemalja članica NATO-a, a što pokazuje dosadašnje iskustvo zemalja, koje su ne tako davno postale članice saveza. Nove, zdrave investicije dugoročno znače i nova radna mjesta i veće prihode. Crnogorske kompanije stiču pravo učešća na tenderima NATO-a koji ima godišnji budžet od preko 700 milijardi dolara“, kazala je ministarka Vučinović.

Govoreći o inicijativi da će članice NATO-a morati da izdvajaju 2% od BDP-a za odbranu, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Rajko Pešić, je pojasnio da je riječ isključivo o iznosu koji se ulaže u domaću odbranu

,,To je isključivo iznos koji će se ulagati u nacionalni odbrambeni sistem, a ono što će se izdvajati za članarinu u NATO je oko 450 hiljada eura koje su odvojene od ulaganja u našu vojsku”, pojasnio je general Pešić. Moderator cjelokupnog događaja bila mr Nikoleta Tomović, izvršna direktorka CeMI-ija.


Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO-u
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?