Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Info dan u Pljevljima: Rekordna dinamika ratifikacije Protokla

Objavljeno: 28.03.2017. 02:01 Autor: Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO
Dinamika ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, imajući u obzir činjenicu da je za 10 mjeseci 26 zemalja članica Alijanse završilo parlementarne procedure, ocijenjena je rekordnom na Info danu koji je uspješno završen u Pljevljima danas (27. mart), u organizaciji Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO-u i NVO ,,Ljubišnja”, a u saradnji sa lokalnom samoupravom.

,,Crna Gora će ojačati temelje svoje stabilnosti kroz procedure koje slijede. Crna Gora je od 2006. godine uradila niz složenih i kompleksnih radnji i odgovornih poteza, da bi smo došli do ovoga trenutka da očekujemo da će u maju naša zemlja učestvovati na Samitu NATO-a, kao punopravna članica”, kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić učestvujući na panelu ,,Otvoreno o NATO-u”, koji je održan u okviru Info dana.

Info dan je započeo razgovorom državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalnog koordinatora za NATO Dragana Pejanovića, ambasadora Slovačke u Crnoj Gori Romana Hlobenja i izvršnog direktora ALFA Centra Aleksandra Dedovića sa zainteresovanim maturantima Gimnazije ,,Tanasije Pejatović” i Srednje stručne škole. Odgovarajući na pitanja učenika završnih razreda, sagovornici su predstavili ostvarene rezultate na planu realizacije vanjsko-političkih prioriteta Crne Gore, izazove koji predstoje u reformskom procesu, kao i iskustva Slovačke u kontekstu njihove uspješno završene evropske i evroatlantske integracije.

,,Naša obaveza je da gradimo pravnu državu sa jakim institucijama u kojima će raditi ovakvi, mladi i sposobni ljudi, i da tu državu uključimo u međunarodne tokove. Postali smo članica Ujedinjenih nacija, postali smo članica Savjeta Evrope i članica OEBS-a, sada je loginčo da težimo da postanemo i integralni, ravnopravni dio i ovih preostalih organizacija - NATO-a i Evropske unije”, kazao je nacionalni koordinator i ponovio da se očekuje da će za par mjeseci Crna Gora postati 29. članica Sjevernoatlantskog saveza.

,,Mi smo u Slovačkoj znali da hoćemo na Zapad. Počeli smo kao crna rupa jer smo bili jako siromašna zemlja poslije raspada komunizma. I šest godina nakon nezavisnosti došlo je do preokreta. Da bismo došli da je danas u Slovačkoj prosječna plata 920 eura, minimalna zarada je 500 eura, naš državni budžet je 32,7 milijardi eura. Mi smo za vrijeme od 15 godina postali najveći proizvođač automobila, a samo je prošle godine Land rover – Jaguar uložio 2,5 milijardi eura u njihovu novu, četvrtu fabriku u našoj zemlji. To ne bi bilo moguće ostvariti da nismo unutar EU i unutar NATO-a”, kazao je ambasador Hlobenj.

Ukazano je takođe na benefite programa razmjene studenata koji stoje na raspolaganju maturantima kao budućim članovima akademske zajednice i predstavljeno nacionalno takmičenje za mlade ,,Sigurna budućnost” koje drugu godinu zaredom organizuje ALFA Centar, u saradnji sa Komunukacionim timom Savjeta za članstvo u NATO-u. Istaknuto je da je cilj takmičenja da se među mladima u Crnoj Gori podigne nivo informisanosti o karakteru, istoriji, političkim, odbrambenim i sigurnosnim aspektima Sjevernoatlantskog saveza.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?