Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ratifikacija Pristupnog protokola u Senatu SAD-a priznanje i podrška Crnoj Gori

Objavljeno: 29.03.2017. 21:51 Autor: Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO
„Brzo okončanje procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, koje je najavila i jučerašnja ratifikacija u američkom Senatu, rezultat je jednog dugog i zahtjevnog procesa kroz koji je prošla naša zemlja“, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković na današnjoj (29. mart) međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji o unapređenju sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, koja je organizovana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. On je istakao da je pitanje evroatlantskih integracija mnogo širi pojam od članstva u NATO, polazeći upravo od bezbjednosnog konteksta. „Izazovi i prijetnje našoj bezbjednosti koje su se desile tokom 2016. godine, pokazale su koliko je bitno biti dio šireg sistema odbrane“, istakao je crnogorski ministar odbrane. 

Bošković je podsjetio da se nakon ratifikacije Protokola u parlamentima zemalja članica Alijanse, očekuje njegova ratifikacija u crnogorskom parlamentu, naglašavajući da jača svijest o tome da je interes svakog građanina biti dio šireg sistema bezbjednosti. 

On je naglasio da je, uz sav trud i odgovoran odnos prema obavezama koje su stavljene pred našu zemlju, njenom današnjem stepenu integracionog procesa zasigurno doprinio i aktuelni međunarodni bezbjednosni trenutak, ali i da se Crna Gora na putu sveobuhvatnih reformi neće zaustaviti punopravnim članstvom u NATO. „I dalje ćemo predano raditi na implementaciji svih zahtijevanih normi i standarda od strane partnera u Alijansi“, zaključio je ministar odbrane. 

Državni sekretar Ministarsva unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator za NATO mr Dragan Pejanović učestvovao je danas na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji "Unapređenje sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi - Crna Gora i jačanje kolektivnog sistema bezbjednosti", u organizaciji Univerziteta Crne Gore i Pravnog fakulteta.

Pejanović je naglasio da je jučerasnja ratifikacija Pristupnog protokola u američkom Senatu priznanje i podrska Crnoj Gori da odlučno i snažno nastavi svojim putem integracije i razvoja. Ukazujući da Crna Gora s nestrpljenjem isčekuje skoro članstvo u ovoj alijansi, istakao je da će to biti “veliki iskorak, veliki doprinos očuvanju mira i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi, jačanju sistema kolektivne bezbjednosti i odbrane, a prije svega i iznad svega ovjera volje građana Crne Gore na referendum 2006. godine i priznanja s Berlinskog kongresa 1878. godine.”

Sitem kolektivne odbrane istakao je kao najbolji bezbjednosni okvir za stabilizaciju odnosa, homogenizaciju društva, podsticaj daljem rastu i razvoju. Budućnost prostora Jugoistočne Evrope vidio je kao region koji svojim građanima daje jednake šanse za uspjeh, koji ekonomski napreduje i time poboljšava kvalitet života svojih stanovnika; kao region koji štiti svoje interese ne na bazi prošlosti, već na bazi budućnosti.

Na konferenciji su učestvovali i Velimir Rakočević, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Maryse Daviet, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mitja Močnik, ambasador Republike Slovenije, Milenko Kreća, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ranko Mujović, (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore), Aleksandar Dedović (ALFA centar), Savo Kentera (Atlantski savez Crne Gore), Olivera Injac (Univerzitet Donja Gorica), Darko Trifunović (Fakultet bezbjednosti Univerziteta u Beogradu), Aleksandar B. Ivanović (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore), Aleksandar R. Ivanović (Internacionalni univerzitet), Ivan Vukčević, (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore) i Aleksa Delibašić (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore).

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO

Fotografije, video snimak izlaganja ministra Boškovića, kao i obraćanje nacionalnog koordinatora za NATO Pejanovića u tekstualnoj formi možete preuzeti sa linka: 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?