Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Potpisan FATCA sporazum

Objavljeno: 01.06.2017. 17:40 Autor: Ivona Mihajlovic - administrator
Ministarstvo finansija

Ministar finansija Darko Radunović  i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Margaret Uehara, potpisali su danas Sporazum o unaprjeđenju ispunjavanja poreskih obaveza na međunarodnom nivou i sprovođenju FATCA propisa sa aneksima između Vlada dvije zemlje, koji podrazumijeva razmjenu informacija između nadležnih institucija, Poreske uprave Crne Gore i Uprave javnih prihoda SAD-a (IRS), o bankarskim računima i transferu sredstava američkih državljana u Crnoj Gori.

Navedeni Sporazum zaključen je u cilju unaprjeđenja izvršavanja poreskih obaveza na međunarodnom nivou,  sprječavanja utaje poreza, odnosno obezbjeđivanja naplate poreza od poreskih obveznika SAD-a koji posjeduju sredstva na računima otvorenim u stranim bankama i drugim finansijskim institucijama u Crnoj Gori. Primjena pomenutog dokumenta podrazumijeva automatsku razmjenu informacija između nadležnih institucija, uz uslov povjerljivosti i ograničenosti korišćenja istih. 

Implementacijom odredbi FATCA sporazuma neće se uspostaviti nove obaveze za korisnike računa, već će se otvaranje računa kod poslovnih banaka i dalje sprovoditi saglasno propisu Centralne banke Crne Gore, uz neophodnu propisanu dokumentaciju.

Današnji događaj, kako su sagovornici kontatovali,  potvrda je uspješnih ne samo partnerskih, već i prijateljskih veza između Crne Gore i SAD-a, koje će se, kako su prenijeta očekivanja, u narednom periodu bogatiti novim sadržajima.
PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?