Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje: MANS ne vrši istraživanje, već manipuliše javno dostupnim podacima

Objavljeno: 10.12.2017. 21:51 Autor: MINISTARSTVO EKONOMIJE
Povodom „istraživanja“ NVO MANS, koje se bazira na javno dostupnim i lako provjerljivim podacima, a u okviru kojeg je „istraženo“ da Vlada Crne Gore dodjeljuje koncesije za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori, Ministarstvo ekonomije saopštava sljedeće:

Crna Gora nije proizvoljno krenula u iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, kako to tvrde u NVO MANS, već je riječ ne samo o obavezi koju ima kao buduća članica Evropske unije i aktuelna članica Energetske zajednice (EZ), već i o savjesnoj obavezi koju svaka država svjesna značaja upotrebe „čistih“ izvora energije treba da prihvati.

Dakle, tvrdnja NVO MANS da EU direktiva 2009/28/EC o promociji upotrebe energije iz obnovljivih izvora nije obavezujuća za Crnu Goru apsolutno nije tačna. Upravo je Ministarski savjet EZ 2012. godine donio Odluku o nacionalnom cilju korišćenja energije iz obnovljivih izvora, koji predstavlja udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj bruto finalnoj potrošnji energije, a koja obavezuje Crnu Goru da implementira Direktivu 2009/28/EC o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora u svoj zakonodavni sistem, kao i obavezu da ostvari nacionalni cilju u iznosu od 33% do 2020. godine.

Da je NVO MANS zaista sprovela bilo kakvo istraživenje, ne bi prećutala činjenicu da se čak 19, od 28, zemalja EU u početku podsticanja proizvodnje iz OIE odlučilo da koristi feed-in tarife kao jedini ili jedan od mehanizama podsticaja.

Takođe, da je MANS-u zaista stalo da objektivno informiše javnost o ovom procesu, potrudila bi se da objasni koji su to sve mogući načini i mehanizmi podsticaja proizvodnje iz OIE, i došla bi do zaključka da su se upravo feed-in tarife pokazale kao najefikasniji mehanizam podsticanja u Evropi, zbog čega se i Vlada Crne Gore opredijelila za njega.

Najzad, kada je u pitanju MASN-ovo „istraživanje“ o tome ko su vlasnici mHE u Crnoj Gori, Ministarstvo ekonomije se neće baviti politikantskim stvarima i samo može ponoviti da zakon propisuje jasne uslove i procedure za dodjelu koncesija putem energetske dozvole ili javnog poziva i omogućava svim zainteresovanim stranama da u transparentnim i nediskriminatorskim uslovima učestvuju u tom procesu.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?