Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministarka Pribilović govorila na okruglom stolu „Da javno ne bude tajno“

Objavljeno: 18.06.2019. 19:54 Autor: mju

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, govorila je na okruglom sto „Da javno ne bude tajno“ u susret predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Na okruglom stolu govorili su i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, izvršna direktorica Access Info Europe, Helena Darbishire i izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović-Marković.
“Pravo na pristup informacijama, kojima raspolaže javna uprava je široko priznato kao osnovno ljudsko pravo, zaštićeno međunarodnim standardima i kao takvo predstavlja osnov svakog demokratskog društva. Upravo iz tog razloga, posebnu zahvalnost upućujem organizatorima, kao i svim predstavnicima civilnog sektora, te svima onima koji daju doprinos da se pravo na slobodan pristup ostvaruje u skladu sa savremenim principima” kazala je Pribilović.

Ona je kazala da tema pristup informacijama predstavlja važnu kariku razvoja našeg društva, a nezaobilazna je oblast reforma javne uprave, kao jednog od tri ključna stupa integracionih procesa u EU. Stoga sa posebnom pažnjom vodimo računa o uspostavljaju kvalitetnog institucionalno i zakonodavnog okvira, okvira u kojem problem loše implementacije neće biti prisutan.

“Naši građani imaju pravo da pitaju i da traži informacije o tome na koji način se sprovode javne politike i kako se troši njihov novac, jer uprava postoji zbog njih. S tim u vezi, i u Strategiji reforme javne uprave 2016 - 2020. u oblasti slobodnog pristupa informacijama prepoznata je potreba za unapređenjem ovog sistema, a u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama. Stoga je Ministarstvo javne uprave, kao nadležno za politiku slobodnog pristupa informacijama pripremilo Analizu normativnog okvira, koja je dala određene smjernice i preporuke za regulativna i implementacijska poboljšanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama”, istakla je Pribilović.

“Očekujemo da nova zakonska rješenja doprinesu što djelotvornijem ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama, te da se u odnosu na ovako postavljeni cilj odgovori kvalitetnim pravnim okvirom u obasti slobodnog pristupa informacijama“, zaključila je Pribilović.

 Video: Okrugli sto -Da javno ne bude tajno- - KADROVI

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?