Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

O optimizaciji, primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi i elektronskom kancelarijskom poslovanju sa predstavnicima opština

Objavljeno: 15.02.2020. 16:10 Autor: mju
Učesnici su diskutovali o dosadašnjoj primjeni Plana optimizacije javne uprave 2018-2020, uz poseban osvrt na sprovođenje Odluke o sporazumnom prekidu radnog odnosa uz isplatu otpremnine. Diskusiju na ovu temu, vodila je generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu, Jadranka Vukčević.
Posebna pažnja na radionici posvećena je izazovima u sprovođenju Zakona o lokalnoj samoupravi, u kontekstu donošenja prvostepenih odluka na lokalnom nivou, o čemu je govorila predsjednica Komisije za žalbe, Vera Medojević. Ona je naglasila da sveukupno postupanje prvostepenih organa lokalne samouprave Komisija za žalbe ocjenjuje dobrim, uz naznaku da postoje razlike u postupanju pojedinih opština, kako po kvalitetu donesenih odluka, tako i po efikasnosti. Takođe je dodala da je neophodno jačati kadrovske kapacitete sekretarijata lokalne uprave, ali i sprovoditi obuke lokalnih službenika koji vode upravni postupak, kako bi se postigao što veći nivo znanja i ostvarivala zakonitost upravnih postupaka koje sprovode organi lokalnih samouprava.
Na radionici je predstavljen i novi zakonodavni okvir koji uređuje elektronsko kancelarijsko poslovanje. Upravna inspektorka, Jovana Nišavić, govorila je o procesu elektronskog prijema, obrade i evidencije dokumentacije, dok je šefica Odsjeka za razvoj dijeljenih sistema i razmjenu podataka sa drugim sistemima, Maja Dragojević, govorila o eDMS sistemu razmjene podataka kojim se ostvaruje jedan od glavnih ciljeva elektronskog poslovanja, a to je efikasnija eUprava i postupno eliminisanje papirne dokumentacije, uz naznaku da bez zajedničkog napora i organa državne uprave ali i organa lokalne uprave se ovaj cilj ne može postići.
Radionica je organizovana u okviru projekta ’’Podrška uspostavljanju transparentne i efikasne javne uprave na usluzi građanima’’, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP Crna Gora u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?