Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održaan treći redovni sastanak Operativne grupe za rješavanje NN slučajeva (NN Operativna grupa)

Objavljeno: 05.10.2020. 16:49 Autor: mrss
Obzirom na ograničenja u kretanju i ličnom kontaktu uzrokovanim mjerama za sprječavanje širenja pandemije COVID-19, ali i potrebu za održavanjem komunikacije i dostignutog nivoa regionalne saradnje u procesu traženja nestalih lica, treći regionalni sastanak Operativne grupe za rješavanje NN slučajeva održan je 1. oktobra o.g. u online formatu. 

Na plenarnom sastanku, koji je organizovala Međunarodna Komisija za nestala lica ICMP, Operativna grupa za rješavanje NN slučajeva - koja uključuje Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovine, Hrvatsku i Kosovo- uspješno je završila identifikacioni proces ostataka dva lica koja su nestala prije više od 20 godina, tokom ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Operativna grupa je, takođe, planirala buduće aktivnosti koje će sprovoditi u okviru Okvirnog plana, zajedničkog dokumenta potpisanog 2018. godine, koji proizilazi iz Deklaracije koju su takođe 2018. godine, potpisali predsjedavajući Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske, a koja, između ostalog, naglašava njihovu posvećenost naporima uloženim u pronalaženje i identifikaciju 12.000 lica nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?