Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora izabrana za članicu nove radne grupe Savjeta Evrope koja će se baviti zaštitom ljudskih prava u doba krize

Upravni odbor za ljudska prava (CDDH), osnovan od strane Komiteta ministara Savjeta Evrope krajem 1976. godine, vodi međuvladin rad Savjeta Evrope u oblasti ljudskih prava, u svijetlu pravnih standarda Savjeta Evrope i relevantne jurisprudencije Evropskog suda za ljudska prava. Savjetuje i daje svoju pravnu ekspertizu Komitetu ministara o svim pitanjima iz svoje nadležnosti.

Član Upravnog odbora za ljudska prava u ime Crne Gore, Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, prisustvovala je 95. plenarnom sastanku Upravnog odbora za ljudska prava (CDDH), održanom od 23. do 26. novembra 2021.godine. Na sastanku su razmatrane teme koje se tiču unaprijeđenja konvencijskog prava na nacionalnom nivou i postignutih rezultata u tom smislu. Jedna od tačaka dnevnog reda bio je izbor predsjedavajućeg i članova nove radne grupe koja će raditi na postizanju konkretnih rezultata u oblasti zaštite ljudskih prava u doba krize, u državama Visokim stranama ugovornicama. Na navedenom sastanku Crna Gora je izabrana, od 47 članica Savjeta Evrope, kao jedna od 10 država članica nove radne grupe.

Pristup ovoj radnoj grupi je od izuzetnog značaja za Crnu Goru i predstavlja jedan vid priznanja za rad i postignute rezultate Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. Pored članstva u ovoj radnoj grupi, Crna Gora je članica radne grupe za pristupanje Evropske Unije Evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima (radna grupa „47+1”).
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?