Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Aktivnosti Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Dana 10. februara 2022. godine u hotelu „Podgorica“ u Podgorici, održava se trening za policijske službenike na temu „Profesionalno postupanje u cilju suzbijanja torture i nehumanog postupanja i kažnjavanja pritvorenih i osuđenih lica i migranata“, u organizaciji NVO „Građanska alijansa“, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (The Balkan Trust for Democracy) i ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, g-đa Valentina Pavličić, uzela je ušće na navedenom treningu i održala predavanje na temu „Jačanja kapaciteta policije u zaštiti ljudskih prava pritvorenih lica, zatvorenika i migranata i praksa Evropskog suda za ljudska prava.“

Zastupnica je istakla da je Evropski sud u svojoj bogatoj sudskoj praksi predočio da postoji očekivanje da će država krivično goniti i kazniti namjerno zlostavljanje od strane lica koja predstavljaju državu, u interesu borbe protiv nekažnjivosti i poštovanja zabrane mučenja i zlostavljanja. Pozitivna obaveza da se spriječi zlostavljanje, uključujući djelotvornu istragu, ne odnosi se samo na postupanje fizičkih lica, već i na lica koja predstavljaju državu. Državne vlasti će na taj način poslati jasnu poruku, da za mučenje i ostale oblike zlostavljanja mora postojati “nulta tolerancija“.

Trening je sproveden u cilju podizanja svijesti i edukacije policijskih službenika o relevantnim evropskim i konvencijskim standardima u pogledu člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (zabrana mučenja) i isti predstavlja jedan od segmenata u postupku izvršenja presude Baranin i Vukčević protiv Crne Gore.

Navedeni trening drugi je u nizu treninga predviđenih u okviru projekta usmjerenog na profesionalizaciju policije u cilju suzbijanja torture i nehumanog postupanja i kažnjavanja pritvorenih i osuđenih lica i migranata.

Navedeni trening pohađalo je ukupno 28 policijskih službenika Centra bezbjednosti Podgorica, Centra bezbjednosti Nikšić, Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), Sektora granične policije (SGP) i Sektora policije posebne namjene (SPPN).
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?