Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Publikacija “Smjernice i pregled odabrane sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima – pravo na slobodu izražavanja” Zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

Publikacija „Smjernice i pregled odabrane sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima – pravo na slobodu izražavanja”, čiji je autor g-đa Valentina Pavličić, Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, objavljena je u okviru projekta „Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija“ koji sprovodi NVO Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), uz podršku Evropske unije, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Navedena publikacija sadrži pregled relevantnih predmeta iz novije prakse Evropskog suda za ljudska prava u pogledu prava na slobodu izražavanja, koji su pažljivo odabrani, kako zbog značaja standarda koji su u njima zauzeti, tako i zbog važnih pravnih pitanja koja se njima tretiraju, a koja imaju određene sličnosti sa predstavkama podnijetim protiv države Crne Gore u smislu člana 10 Konvencije, čije je prisustvo u Crnoj Gori, ali i u svijetu, u današnjim izazovnim vremenima, sve izraženije.

Pravo na slobodu izražavanja jedno je od ključnih temelja demokratije. Evropski sud je stoga u svojim brojnim odlukama isticao i njegov značaj za ostvarivanje drugih ljudskih prava i sloboda. Stoga, od velike važnosti je da nacionalni organi prilikom donošenja svojih presuda i odluka suštinski primjenjuju relevantne standarde koji su u skladu sa načelima propisanim Konvencijom i na taj način obezbijede djelotvornu zaštitu prava na slobodu izražavanja, čime bi doprinijeli smanjenju broja potencijalnih predstavki u kontekstu člana 10 Konvencije pred Evropskim sudom u odnosu na našu zemlju.

Publikaciju možete preuzeti ovdje.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?