Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Učešće Zastupnice na konferenciji „Izazovi Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24“ povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture

Dana 27. juna 2022. godine u hotelu „Hilton“ u Podgorici održava se konferencija na temu „Izazovi Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24“ sa posebnim fokusom na podršku žrtvama torture, organizovana od strane NVO „Građanska alijansa“, uz podršku Balkanskog Fonda za Demokratiju („The Balkan Trust for Democracy“) i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, uzela je učešće na navedenoj konferenciji u okviru prvog panela na temu „Vladavina prava i Evropske integracije“ tokom kojeg je predstavila Izvještaj o zaštiti od torture i zlostavljanja u Crnoj Gori koji u sebi sublimira glavne nalaze monitoringa rada pravosuđa, policije, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i uopšte cjelokupnog nacionalnog sistema zaštite ljudskih prava u pogledu člana 3 Konvencije, kao i preporuke za izmjenu relevantnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim standardima.

Poseban fokus stavljen je i na presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima policijske torture, Siništaj i drugi protiv Crne Gore i Baranin i Vukčević protiv Crne Gore, u kojima je Evropski sud utvrdio povrede člana 3 Konvencije (zabrana mučenja), a koje su još uvijek pod nadzorom Komiteta ministara Savjeta Evrope. S tim u vezi, Zastupnica je istakla da je od presudne važnosti da se istraga u ovim predmetima sprovede djelotvorno, u skladu sa međunarodnim standardima, a da će njeni rezultati zavisiti od snage dokaza.

Na konferenciji su, između ostalih, govorili visoki predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, g-đa Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, g-din Marko Kovač, ministar pravde, g-din Zoran Brđanin, direktor Uprave policije i g-din Bojan Zeković, državni sekretar u Ministarstvu pravde Crne Gore, koji su poslali snažnu poruku nulte tolerancije na bilo koji vid zlostavljanja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, ističući da svaki pojedinačni slučaj zlostavljanja mora biti adekvatno ispitan, te rezultirati identifikovanjem odgovornih počinilaca i njihovim kažnjavanjem.

KANCELARIJA ZASTUPNIKA CRNE GORE PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?