Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić posjetila NR Kinu

Objavljeno: 13.03.2010. 00:41 Autor: Naslovna strana
Delegacija Vlade Crne Gore u kojoj su potpredsjednik Vlade i ministar finansija, dr Igor Lukšić, i ministar pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija, dr Andrija Lompar, završila je posjetu NR Kini razgovorima u Ministarstvu trgovine.

Tokom razgovora je istaknuta obostrana želja da se ekonomski odnosi podignu na viši nivo i namjera je da se kroz saradnju resornih ministarstava obezbijedi intenzivna komunikacija i razmjena iskustava u svim oblastima saradnje. Naglašeno je da dvije zemlje imaju odlične političke odnose koje prate i intenzivni ekonomski odnosi. Ukazano je na potrebu da kompanije obje zemje razvijaju saradnju, jer ona predstavlja činilac koji povezuje dvije zemlje i dva naroda. Kineska strana je spremna da jača saradnju sa Crnom Gorom, a biće podsticane i ohrabrivane kineske kompanije da jačaju saradnju sa crnogorskim kompanijama, kao i banke koje bi mogle biti uključene u finansiranje projekata u Crnoj Gori. Na sastanku je na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra finansija, dr Igora Lukšića, dogovoreno potpisivanje okvirnog sporazuma o saradnji na planu jačanju infrastrukture.


U završim razgovorima koje je delegacija imala sa predstavnicima Poly Technologies Inc. dogovorena je intenzivna komunikacija i posjeta njihovih predstavnika Crnoj Gori, kako bi bile razmotrene sve mogućnosti za dalju saradnju, kako u oblastima infrastrukture, tako i u oblastima po kojima je poznata ova komanija, kao što je istraživanje rudnog bogatstva i saradnja u drugim oblastima. Tom prilikom potpredsjednik Vlade, dr Igor Lukšić, potpisao je Memorandum o razumjevanju sa ovom kompanijom.

Takođe, obavljeni su završni razgovori u oblasti infrastrukture i sa predstavniima Korporacije za izgradnju puteva i mostova i potpisan Sporazum o izgradnji zaobilaznice oko Budve.

Potpredsjedniik Vlade i ministar finansija, dr Igor Lukšić i ministar saobraćaja, dr Andrija Lompar razgovarali su sa predstavnicima Kompanije Huawei, koja je jedna od najpoznatijih u oblasti telekomunikacije. Tokom razgovora predstavnici kompanije su upoznati sa mogućnostima saradnje sa našom zemljom, ponuđena je saradnja i pomoć u obezbeđivanju logistike za istraživački centar za ovu renomiranu kompaniju.

Tokom razgovora sa predstavnicima Gezhouba korporacije, najvećom kompanijom u oblasti energetike koja radi na izgradnji projekta Tri brane na rijeci Jangce potpredsjednik Vlade, dr Igor Lukšić, ih je upoznao sa mogućnostima učešća na pretkvalifikacionom oglasu za izgradnju hidroelektrane na Morači i drugim projektima koji su u toku ili se planiraju u Crnoj Gori. Dogovoreno je da predstavnici Korporacije koji su izrazili veliki interes za učešće na ovom tenderu dođu u Crnu Goru i upoznaju se sa i ovim drugim projektima.

Sa predstavnicima kompanije Sinotrans, koja je jedna od najpoznatijih u oblasti pomorskog saobraćaja razgovarano je o mogućnostima za uspostavljanje direktne brodske linije na relaciji Luka Bar i jedne od luka u NR Kini. Dogovoreno je da u intenzivnoj komunikaciji budu razmotrene sve mogućnosti za što skorije otvaranje ove linije koja će biti od obostranog interesa.

Razgovorima je prisustvovala ambasador Crne Gore u NR Kini, Ljiljana Tošković.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?