Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva vanjskih poslova

Objavljeno: 09.10.2010. 22:59 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Milan Roćen sreo se odvojeno na marginama strateškog seminara "Budućnost integracija Jugoistočne Evrope – slučaj Crne Gore" sa parlamentarnim državnim sekretarom MIP Mađarske Žoltom Nemetom i generalnim direktorom Generalnog direktorata za proširenje EK, Majklom Lijem.

BiroRoćen je u razgovoru sa Nemetom zahvalio na konkretnoj i kontinuiranoj podršci i pomoći koju mađarska Vlada pruža Crnoj Gori na putu ka EU i NATO, što je kako je apostrofirao izuzetno važno za napredak Crne Gore, ali i regiona u cjelini ka ostvarenju njihovih strateških ciljeva.

Nemet je čestitao na zavidnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila i prenio spremnost Mađarske da bude konstruktivan i strateški partner Crne Gore na njenom putu ka članstvu u evropske i evroatlantske strukture, posebno u susret skorog predsjedavanja Mađarske EU. Sagovornici su zajednički ocijenili da su bilateralni odnosi između dvije zemlje odlični, uz uvjerenje da će se progresivno razvijati, u obostranom interesu. U tom kontekstu je posebno bilo riječi o jačanju saradnje u sektoru bankarstva, turizma, energetike i saobraćaja, uz inteziviranje regionalne dimenzije.

Nemet je prenio ministru Roćenu poziv mađarskog ministra Martonjija da u najskorije vrijeme posjeti Budimpeštu.

Roćen i Li su razmijenili mišljenja o relevantnim pitanjima u susret Mišljenju EK i dodjeli statusa kandidata Crnoj Gori. Roćen je ponovio snažnu posvećenost Crne Gore svojim strateškim prioritetima i odlučnost da odgovorno i kvalitetno radi na njihovom ostvarivanju i prenio očekivanje da će dalja dinamika napredovanja učvršćivati evropsku perspektivu svake zemlje pojedinačno i regiona u cjelini.

Li je naglasio da će u procesu pristupanja svaka zemlja biti pojedinačno ocjenjivana u skladu sa svojim zaslugama, i istovremeno ukazao na značaj pozitivnih regionalnih trendova, kao dodatan podstrek svakom individualnom napretku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?