Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje povodom najave odlaganja Parade ponosa

Objavljeno: 17.05.2011. 20:01 Autor: Biro
Povodom najave odlaganja Parade ponosa, zakazane za 31. maj, zbog navodnog nedostatka podrške Vlade, Biro za odnose s javnošću naglašava da je Vlada Crne Gore pružila znatno veći stepen institucionalne podrške ovoj manifestaciji od bilo koje druge vlade u regionu.

Takođe, napominjemo da, podržavajući organizaciju Parade ponosa, Vlada ispunjava svoju ustavnu obavezu da garantuje ostvarivanje prava na slobodu govora i javno ispoljavanje različitosti, što spada u korpus osnovnih ljudskih prava.

U tom smislu, imajući u vidu bezbjednosne procjene, intenzivne i sveobuhvatne aktivnosti na obezbjeđenju ovog skupa, uvjereni smo da ne postoji nijedan razlog za njegovo odlaganje.

Stoga, pozivamo organizatora Parade ponosa, LGBT Forum Progres, da ponovo razmotri odluku o odlaganju ove manifestacije, jer je Vlada u potpunosti spremna da pruži punu institucionalnu podršku njenom održavanju u zakazanom terminu, 31. maja, kao što je nedvosmisleno rečeno na sastanku predstavnika Vlade i LGBT Foruma Progres 13. aprila 2011. godine.

Kada je riječ o učešću visokih Vladinih zvaničnika na Paradi ponosa, smatramo da je bezrezervna podrška ovoj manifestaciji mnogo značajnija od personalnog učešća.

Uvjerenje da bezbjednost učesnicima parade neće biti ugrođena zasnivamo i na činjenici da je svaki oblik nasilja protiv bilo koje manjinske grupe duboko suprotstavljen tradiciji i duboko ukorijenjenoj tolerantnosti crnogorskog društva.

Vlada će nastaviti sa snažnom kampanjom koja će doprinijeti boljem razumijevanju i afirmaciji različitosti, kao najboljem demokratskom standardu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?