Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Roćen učestvovao na konferenciji Grupe prijatelja sirijskog naroda u Istanbulu

Objavljeno: 01.04.2012. 21:01 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
MVPEIMinistar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen učestvovao je danas u Istanbulu na Drugoj konferenciji Grupe prijatelja sirijskog naroda, na poziv ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua.

Konferenciju, na kojoj su učestvovali šefovi diplomatija EU, SAD, Arapske lige, Zajednice islamskih država i niza drugih zemalja, otvorio je predsjednik Vlade Turske Redžip Erdogan. On je poslao poruku ohrabrenja sirijskom narodu i, izmedju ostalog, ukazao na moralnu obavezu MZ da pomogne i zaustavi nasilje, kao i na važnost osiguranja mehanizama za pružanje humanitarne pomoći, istovremeno ocijenivši da je poštovanje Rezolucije UN jedini način da se kriza u Siriji riješi. Svi učesnici su potencirali hitnost zaustavljanja nasilja nad civilnim stanovništvom, kako MZ ne bi ponovila greške iz dalje i bliže prošlosti.

Roćen je u svom izlaganju, izmedju ostalog, izrazio podršku hitnom sprovodjenju plana od 6 tačaka zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofi Anana, što je takodje apostrofirano od strane svih učesnika. Roćen je kazao da Crna Gora ima puno razumijevanje i za situaciju u kojoj se nalazi Turska i drugi susjedi Sirije, podsjetivši da je za vrijeme krvavog raspada Jugoslavije Crna Gora bila utočiste za desetine hiljada izbjeglica. To tragično balkansko iskustvo naučilo nas je da se rješenja za krize mogu nalaziti jedino političkim putem i pregovorima, rekao je on i izrazio očekivanje da će naporima MZ doći do što skorijeg zaustavljanja nasilja i dostave humanitarne pomoći, uz uvjerenje da će ova Konferencija značiti doprinos u pravcu političkog rješavanja ove krize i promocije demokratske tranzicije.

Roćen je na marginama Konferencije, koja je okupila oko 80 delegacija, imao kraće neformalne susrete sa brojnim učesnicima - sa novim ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom dogovoreno je da on u najskorije vrijeme posjeti Crnu Goru, dok će albanski ministar Edmond Hadžinasto doputovati u Podgoricu već krajem iduće nedjelje.

Roćen je imao i prvi susret sa ministrom vanjskih poslova Libije Asorom Hajalom, sa kojim je razgovarao o potrebi da se što prije dovedu do kraja aktivnosti koje su u toku da prva grupa Libijaca dodje na rehabilitaciju u Institut Simo Milošević u Igalu, kao i na obuku libijskog medicinskog osoblja u Crnoj Gori. Izražena je i spremnost da se razmotre i druge mogućnosti saradnje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?