Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 130. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 08.10.2015. 22:29 Autor: Služba za odnose s javnošću
Vlada Crne Gore, na danas održanoj 130. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, ocijenila je uspješnom ispunjenost planiranih obaveza iz Programa rada Vlade za III kvartal 2015. godine i Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2015 – 2018. godine, koja je na kraju III kvartala iznad 93 odsto. Izražavajući zadovoljstvo visokim stepenom realizacije i kvalitetom rada nadležnih resora, Vlada je usvojila izvještaje o realizaciji ovih ključnih dokumenata i naglasila da kašnjenje u ispunjavanju preostalih obaveze nije posljedica subjektivnih razloga, već objektivnih okolnosti koje se tiču procedura komunikacije sa Evropskom komisijom, odnosno usaglašavanja našeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU. Takođe, istaknuto je da, s obzirom na to da se radi o godišnjim programima, preostaje još 2,5 mjeseca da se pored obaveza iz IV kvartala realizuju u najvećem dijelu i preostale obaveze.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o državnom pečatu i pečatima državnih organa. Donošenjem ovog zakona, kao i pratećeg podzakonskog akta, urediće se adekvatno pravni okvir za izradu, korišćenje i uništenje pečata države Crne Gore i pečata državnih organa.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju kojim će se riješiti problemi uočeni u primjeni važećeg zakona i stvoriti osnova za unapređenje funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. Novine se ogledaju, između ostalog, u uspostavljanju jedinstvenog koordiniranje i rukovođenja na državnom i lokalnom nivou, poboljšanju okvira za preventivno djelovanje, formiranju jedinica civilne zaštite, kao i definisanju stabilnog izvora finansiranja sistema zaštite i spašavanja.

Vlada je usvojila Analizu modela organizacije lokalne samouprave, sa ciljem da se sveobuhvatno sagleda da li je sadašnji monotipski model organizacije lokalne samouprave adekvatan, imajući u vidu specifičnosti i razlike između opština u pogledu broja stanovnika, veličine, privrednog i fiskalnog kapaciteta. Opšti zaključak Analize je da je, za sadašnje, značajno promijenjene okolnosti u Crnoj Gori, zbog procesa pridruživanja Evropskoj uniji, postojeći model organizacije lokalne samouprave iskoristio svoje potencijale, te da je moguća i potrebna njegova nadogradnja. Vlada je donijela zaključak da se, saglasno preporukama iz Analize, pristupi izradi Strategije reforme javne uprave za period 2016-2020. godina, samouprave.

 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?