Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović-Đurišić: Integracija Zapadnog Balkana u NATO najbolja garancija mira cijelog regiona

Objavljeno: 30.09.2016. 23:23 Autor: Ministarstvo odbrane/Služba za odnose sa javnošću
Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić danas se sastala sa ministrom odbrane Estonije gospodinom Hanesom Hanzom (Hannes Hanso).

Ministri su tokom razgovora razmijenili mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji, izazovima i prijetnjama sa kojima se suočavaju savremena društva. Posebno su istakli posvećenost realizaciji zaključaka sa NATO samita u Varšavi, u cilju jačanja kolektivne bezbijednosti kohezivnim djelovanjem svih partnera.

Tom prilikom, ministarka Pejanović-Đurišić je istakla posvećenost Crne Gore integraciji u evropske i evroatlantske strukture i uvjerenje da će Estonija nastaviti podršku Crnoj Gori u ostvarenju strateškog cilja – punopravnog članstva u NATO-u, prenošenjem svojih iskustava i dobre prakse. Ministarka je tom prilikom navela da je integracija svih zemalja Zapadnog Balkana u NATO najbolja garancija mira cijelog regiona, te da će Crna Gora nastaviti sa aktivnom ulogom promotera regionalne saradnje i zapadnih vrijednosti na Balkanu. Ona je istakla da u savremenom dobu nijedna država nema dovoljno kapaciteta da samostalno rješava sve složenije bezbjednosne probleme, te da je Crna Gora, kao buduća članica, spremna da preuzme dio odgovornosti u realizaciji ciljeva Alijanse.

Ministar Hanzo je odao priznanje Crnoj Gori na postignutim rezultatima i napretku, ostvarenom na putu ka članstvu u Alijansi. Naglasio je da je Crna Gora prepoznatljiva kao lider u regionu u integracionim procesima i pouzdan partner međunarodne zajednice. Posebno je istakao doprinos naše zemlje globalnoj bezbjednosnoj sceni, naglašavajući ulogu pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

Ministri su razgovarali o modalitetima unapređenja saradnje dviju zemalja, sa akcentom na oblast sajber odbrane, imajući u vidu dostignuća i kapacitete kojima Estonija raspolaže. Stoga, istakli su mogućnost jačanja bilateralnih odnosa na ovom polju kroz obuku i usavršavanje pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u NATO Kooperativnom centru izvrsnosti za sajber odbranu i Baltičkom odbrambenom koledžu. Razmijenjena su i iskustva u reformama odbrambenog sektora, opremanju i modernizaciji oružanih snaga, pri čemu je iskazana puna spremnost za nastavak saradnje.

Ministarka Pejanović Đurišić je posjetila i NATO Kooperativni centar izvrsnosti za sajber odbranu. Upoznala se sa radom Centra, koji je jedna od najistaknutijih institucija za istraživanje i obuku, akreditovana od strane NATO-a, a bavi se obrazovanjem, konsultacijama, razmjenom naučenih lekcija, istraživanjem i razvojem u vezi sa sajber odbranom.

Tim povodom, ministarka je istakla da je Evropa danas suočena sa opasnostima koje se pojavljuju u novim hibridnim formama, tako da je neophodno postići visok nivo sajber-odbrane. S tim u vezi, apostrofirala je poboljšanje, razumijevanje i implementaciju potrebnih procedura, smjernica i standarda, odnosno osposobljavanje visokokvalitetnih kadrova koji će odgovoriti na dinamične i brzo rastuće sajber prijetnje. Ministar je tim povodom istakla mogućnost obuke i usavršavanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u ovom Centru, kako bi se unaprijedili kapaciteti u ovoj oblasti.

Pejanović Đurišić je takođe posjetila i vazduhoplovnu bazu Amari, vojnu jedinicu odbrambenih snaga Estonije, gdje se upoznala sa glavim aktivnostima i zadacima ove baze u oblasti nadzora vazdušnog prostora (air policing), koji se realizuje kroz model prisustva saveznickih rotirajućih vazduhoplovnih snaga NATO-a.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?