Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sprovođenje SSP-a približilo Crnu Goru članstvu u EU

Objavljeno: 16.10.2017. 22:10 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Povodom obilježavanja desete godišnjice od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i EU, Ministarstvo evropskih poslova je organizovalo svečanu konferenciju “Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – budućnost evropske integracije Crne Gore”.

Događaj je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a u uvodnom dijelu su govorili član Evropskog parlamenta Eduard Kukan i direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera.

Predsjednik Vujanović je podsjetio da su potpisivanjem SSP-a započele sveobuhvatne pripreme za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. „Njegovom primjenom osnažili smo evropske vrijednosti, učvrstili sigurnost i stabilnost države, podstakli privredni napredak i rast životnog standarda građana. Trgovinski dio Sporazuma stvorio je uslove za slobodan protok robe, usluga, radnika i kapitala između Crne Gore i EU članica, uz aktivnosti i napore da što prije postanemo dio jedinstvenog tržišta EU, poručio je predsjednik.

On je iznio uvjerenje da možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU. U tom kontektu je podsjetio da je tokom proteklih deset godina Crna Gora postigla značajne rezultate kroz proces pristupanja EU: otvorila 28 poglavlja od kojih su 3 privremeno zatvorena; iskoristila više od 620 miliona eura bespovratne pretpristupne finansijske podrške za reforme u zakonodavnom, institucionalnom i praktičnom smislu, te poboljšanju saobraćajne i energetske infrastrukture, koje vode obezbjeđenju boljeg kvaliteta života građana; ukinite su vize za putovanje u 29 država članica šengenske zone; porastao je bruto društveni proizvod za 41%, a prosječna bruto zarada uvećana za 51%.

Član Evropskog parlamenta Eduard Kukan je istakao da je Crna Gora pozitivna snaga u regionu i pouzdan i pošten regionalni igrač. „Pokazali ste jasnu posvećenost procesu evropske integracije i krećete se sa odlučnošću prema članstvu“, poručio je Kukan. Istakao je da Crna Gora treba da nastavi reforme fokusirajući se na vladavinu prava, što je zadatak cijele države, a ne samo Vlade.

Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera je istakla da je strateški prioritet EU dalje intenziviranje rada na integraciji cijelog regiona i da je napredovanje u pristupanju zasnovano na zaslugama svake države pojedinačno poručivši da svaka od zemalja drži ključ od EU u svojim rukama. „Članstvo u EU nije samo cilj vaše nacije nego, takođe, čvrsta i neupitna namjera EU, poručila je Ruis Kalavera.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

U okviru konferencije je održan panel na temu: „Zapadni Balkan i EU: perspektiva članstva“ na kojem su govorili: ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, ministarka za evropske integracije Kosova Durata Hodža, šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, državni sekretar za EU poslove u Kabinetu premijera Mađarske Sabolč Takač, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Iztok Mirošič, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Audun Halvorsen, zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije Odeta Barbuluši i pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Boris Grigić.

Ministar Pejović je istakao da Crna Gora nastoji da bude primjer drugim državama u regionu koje se pripremaju za članstvo u EU, a da sprovođenje SSP-a predstavlja najbolji okvir za to. Poručio je da će Crna Gora nastaviti da efikasno sprovodi reforme kako bi u mandatu sljedeće Evropske komisije postala punopravna članica EU.

Učesnici panela su govorili o značaju SSP-a za Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana, rezultatima reformi i izazovima u ispunjavanju kriterijuma za članstvo, te napretku država Zapadnog Balkana u proteklih dvadeset godina. Razmijenili su mišljenje o inicijativi predsjednika EK Junkera za izradu Strategije za uspješno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025, kao i pozitivnim efektima proširenje EU i ulaska novih članica, ali i najvećih izazova s kojima se EU trenutno suočava.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?