Мања слова Већа слова РСС

Најаве

14.10.2018

Премијер Душко Марковић у понедјељак у радној посјети Жабљаку

11.10.2018

Завршна конференција регионалног пројекта о повезивању тржишта електричне енергије

11.10.2018

Потпредсједник Симовић у посјети корисницима ИПАРД подршке на Цетињу

11.10.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 93. сједнице Владе ЦГ у 14:00

10.10.2018

У четвртак, 11. октобра 93. сједница Владе ЦГ

08.10.2018

Премијер Марковић отвориће на позив амбасадорке ОЕБС-а међународну конференцију о одрживости медија

07.10.2018

Европска министарка за дигиталну економију и друштво Марија Габриел у понедјељак у Црној Гори

05.10.2018

Министарка за Европу, интеграције и вањске послова Републике Аустрије Карин Кнајсл у посјети ЦГ

04.10.2018

Министар Нухоџић сјутра у Тирани на Форуму ЕУ-Западни Балкан

04.10.2018

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 92. сједнице Владе ЦГ у 14:00

Питајте Владу

Премијер Марковић отворио међународну конференцију „Изазови на путу ка ЕУ“: Бриселу требају наши недвосмислени сигнали спремности на сигуран и стабилан Западни Балкан

Премијер Марковић отворио међународну конференцију „Изазови на путу ка ЕУ“: Бриселу требају наши недвосмислени сигнали спремности на сигуран и стабилан Западни Балкан
Датум објаве 02.11.2017 11:00 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
  
 
Предсједник Владе Душко Марковић поручио је из Будве са међународне конференције на тему „Изазови на путу ка Европској унији“ да у региону Западног Балкана више нема дилема – да све државе желе чланство у Европској унији, али да из нашег региона морају Брисели бити упућивани недвосмислени сигнали да смо спремни и одлучни да испунимо кључни захтјев Европске уније: безбједносно сигуран и економски стабилан Западни Балкан.

„Нећу рећи ништа ново ако кажем да у региону више немамо дилема око кључног циља за све наше државе: чланство у Европској унији. И нећу образлагати зашто је то најбоље рјешење:свима нама овдје, а убијеђен сам и огромној већини наших грађана, то је више него јасно; већ толико пута смо поновили познате аргументе. У зону некада мање, а некада и више уочљивих разлика улазимо када се дотакнемо питања: којим путем, којом брзином и са каквом одлучношћу желимо да остваримо тај циљ. Морамо наравно имати у виду да одговори на та питања не зависе искључиво од нас самих. Наш партнер у овом подухвату су земље чланице Европске уније, које имају своје приоритете, а зашто не рећи и интересе – када се отвори тема даљег проширења ЕУ. Водећи дакле рачуна и о тим аспектима, јасно је да из Региона морамо слати снажне, недвосмислене и поуздане сигнале о нашој спремности и одлучности да испунимо кључни захтјев Брисела, формулисан у поруци: у нашем друштву желимо безбједносно сигуран и економски стабилан Западни Балкан“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе отварајући конференцију коју организује Привредна комора Црне Горе у сарадњи са Министарством науке.
  
Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Предсједник Владе је у уводном обраћању оцијенио да је регион показао партнерима из ЕУ да је спреман на дијалог и да је новоуспостављена пракса честих непосредних сусрета премијера без сумње ојачала и разумијевање и повјерење међу њима.

„Мудро је такође да користимо, да их тако назовем – помоћне механизме које нам је Европска унија ставила на располагање кроз Берлински процес у претходне четири године. Неке смо искористили, неке чини ми се и нијесмо у довољној мјери. Као важна надоградња политике Европске уније према нашем региону, Берлински процес је ојачао наду за брже унапређење животног стандарда наших грађана. Да бисмо то остварили, морамо реализовати крупне инфраструктурне пројекте који ће нас боље и ефикасније повезати, а за то нам је неопходан новац из европских фондова. Озбиљан новац, рекао бих. Ту вјерујем постоји доста простора за бржу реализацију, за бољу припрему тих пројеката као и за конкретнију и осјетнију финансијску помоћ ЕУ. У сусрет наредном Самиту у Лондону, томе би сматрам требало да посветимо пуну пажњу“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је поновио да ће Црна Гора ове године имати привредни раст изнад четири одсто и да је томе допринијело и чланство наше земље у НАТО-у.

„Сасвим отворено могу да вам саопштим да је таквом резултату умногоме допринијело и чланство Црне Горе у Сјеверноатлантском савезу, јер смо у претходних пет мјесеци итекако осјетили појачано интересовање страних инвеститора и веће повјерење међународних финансијских институција. То је наравно резултат нашег посвећеног рада, али добрим дијелом и повјерења и сигурности које нам је у њиховим очима донијело чланство у НАТО. Стога ће Црна Гора бити снажан заступник даљег проширења Алијансе на све државе региона којима је то циљ“ – рекао је предсједник Марковић.

Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу

Премијер је закључио да вјерује да ће Црна Гора и прије 2025, за када је ЕУ најавила наредно проширење, закључити преговарачки процес и да ми европске интеграције не посматрамо као трку са земљама региона већ је циљ имплементација европских стандарда како би грађани осјетили бољитак.

На дводневној конференцији, током које ће бити организовано неколико панел-дискусија, учествују предсједник Владе Републике Македоније Зоран Заев, предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић, замјеница предсједника Владе Републике Албаније Сенида Меси, потпредсједник Владе Републике Србије Расим Љајић, потпредсједник Европске банке за обнову и развој Пјер Хеилброн, бивши предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић, некадашњи предсједник Словеније Милан Кучан као и више министара, историчара, економиста и експерата разних профила.

Текст обраћања предсједника Владе Душка Марковића на отварању међународне конференције ПКЦГ „Изазови на путу ка ЕУ“ у Будви можете преузети овдје.
  
   
   

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ