Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

REAGOVANJE: Radni tim Vlade i menadžment RTCG usaglasili su danas sve detalje Ugovora

Netačna je tvrdnja objavljena u današnjem zajedničkom saopštenju četiriju nevladinih organizacija: Centra za razvoj nevladinih organizacija, Centra za građansko obrazovanje, Instituta alternativa i Centra za monitoring i istraživanja prema kojima Vlada Crne Gore navodno „mjesecima blokira potpisivanje Ugovora Vlade i RTCG o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020“.

Na sastanku održanom danas prije podne u Ministarstvu kulture predstavnici Vlade na čelu sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i predstavnici Radio i Televizije Crne Gore na čelu sa predsjednikom Savjeta dr Vladimirom Pavićevićem u potpunosti su usaglasili tekst ugovora i dogovorili se da usaglašeni dokument u podrazumijevanoj proceduri bude u najkraćem roku dostavljen Vladi.

Konstruktivna i pozitivna atmosfera svih sastanaka uz obostrano iskazanu toleranciju i profesionalni odnos opovrgavaju i obesmišljavaju iznijetu tvrdnju o navodnom „blokiranju“ zaključivanja ugovora kao i neargumentovane i nedokazive i tvrdnje i insinuacije o navodnom „nezadovoljstvu“ Vlade, „političkom pritisku“ i dr.

Dakle, predstavnici Vlade i RTCG dogovorili su se na sastanku na kojem nije bilo ni nesuglasica ni negativne atmosfere te stoga ni potrebe za drvenim advokatima.

Elementarna matematika opovrgava tvrdnju da je Vlada „mjesecima“ navodno zadržavala zaključivanje ugovora budući da je ugovor usaglašen 5. februara, a da se Vlada na 56. sjednici, održanoj 28. decembra 2017. godine kako je to objavljeno u saopšenju (http://www.gov.me/vijesti/180132/Saopstenje-sa-56-sjednice-Vlade-Crne-Gore.html) upoznala sa činjenicom da je deset dana ranije Radio i televizija Crne Gore dostavila predlog teksta ugovora i konstatovala da će Direktorat za medije nastaviti aktivnosti na konačnom definisanju, shodno Zakonu, prava i obaveza ugovornih strana.

Neargumentovane su i nedokazove, a iz ovdje navedenog jasno i besmislene tvrdnje iznijete u javnom saopštenju četiriju nevladinih organizacija da je Vlada „u značajanom prouzrokovala probleme sa kojima se RTCG suočava“, da Vlada „odbija da usvoji kolektivni ugovor RTCG“ te da „u najgledanije emisije dijaloškog tipa na RTCG ne šalje svoje najviše predstavnike“ i dr.

Vlada Crne Gore iskreno je posvećena medijskom pluralizmu, slobodi medija i nezavisnosti javnog servisa što je dokazano i efikasnim usaglašavanjem ugovora.

DIREKTORAT ZA MEDIJE / SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?