Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Bogdanović u posjeti Svetoj Stolici:

Autentični spisi o Konkordatu iz 1886. godine u prvoj zajedničkoj knjizi Crne Gore i Svete Stolice

Autentični spisi o Konkordatu iz 1886. godine u prvoj zajedničkoj knjizi Crne Gore i Svete Stolice
Datum objave 31.01.2019 12:54 | Autor MKU | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


  
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je u radnoj posjeti Svetoj Stolici, tokom koje je u Vatikanu razgovarao sa podsekretarom za odnose sa državama Sekretarijata Svete Stolice, mons. Antoanom Kamilerijem i direktorom Istorijskog arhiva Svete Stolice dr Johanom Iksom.

Na sastanku sa podsekretarom za odnose sa državama Sekretarijata Svete Stolice, mons. Antoanom Kamilerijem bilo je riječi o nastavku započete saradnje u oblasti kulture između Crne Gore i Svete Stolice.

Sagovornici su tokom razgovora konstatovali da nedavno organizovane posjete državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Svetoj Stolici predstavljaju važan korak u snaženju odnosa nasih država i naveo da je uvjeren da će najavljeno otvaranje Nuncijature Svete Stolice u Crnoj Gori uskoro biti realizovano.

Ministar Bogdanović je istakao poseban značaj aktivnosti na izdavanju prve knjige iz edicije dokumenata o Crnoj Gori iz Vatikanskih arhiva, a koja treba da bude završena ove godine. 

“Riječ je o knjizi koja će sadržati autentične prepiske i pregovore prilikom potpisivanja Konkordata 1886. godine, koji predsatvlja temelj istorijskih odnosa Crne Gore i Katoličke crkve, ali i svjedoči o ponosnoj i bogatoj multikulturalnoj i multikonfesionalnoj istoriji Crne Gore. Ovo će biti prva, u ediciji knjiga koje ćemo objaviti a čiji sadržaj će činiti dokumenta koja svjedoče o bogatim i sadržajnim odnosima između Crne Gore i Svete Stolice”- kazao je tokom razgovora ministar Bogdanović.

Tokom posjete Vatikanu, Ministar Bogdanović je imao i radni sastanak sa direktorom Istorijskog Arhiva dr Iksom, na kome je istaknuto zadovoljstvo što Crna Gora i Sveta Stolica nastavljaju saradnju započetu tokom prošlogodišnjeg susreta u Rimu i potvrđenu tokom boravka dr Iksa u Crnoj Gori u novembru prošle godine.

Ministar Bogdanović je izrazio izuzetno zadovoljstvo zbog mogućnosti pristupa impozantnoj arhivskoj građi od preko 1,5 miliona digitalizovanih dokumenata, koja se nalazi u Istorijskom arhivu Sekretarijata Svete Stolice i istakao da će projekat sakupljanja arhivske građe biti od velikog značaja za dalje istraživanje i dokumentovanje istorije Crne Gore.

Sastanak je bio prilika za preciziranje daljih aktivnosti na realizaciji projekta prikupljanja građe o Crnoj Gori, dostupnoj u Istorijskom arhivu Svete Stolice, te istakli važnim nedavno formiranje timova crnogorskih istoričara, koji će boraviti u Vatikanu i, kroz dostupnost njihovom arhivu, zasigurno doprinijeti rasvjetljavanju manje poznatih činjenica o istoriji Crne Gore. Na sastanku je definisan budući način rada, sastav tima crnogorskih istoričara i dogovoreno da će se prezentacije knjige koja će biti objavljena, realizovati i u Crnoj Gori i u Vatikanu.

Ministar Bogdanović je na sastanku iskazao posebno zadovoljstvo što uspostavljena saradnja crnogorskih institucija i Istorijskog arhiva Svete Stolice ima podršku najviših državnih zvaničnika dvije zemlje.

Posjeta Vatikanu bila je prilika i za sastanak sa Đakomom Zukonijem, generalnim sekretarom Zajednice Sant Eđidio. 

Ministar Bogdanović je istakao uvjerenje da će, ranije definisana saradnja u potpisanom Memorandumu o saradnji između Crne Gore i Zajednice Sant Eđidio biti dobra osnova za realizaciju konkretnih projekata.

U tom smislu, iskazana je spremnost sagovornika da se početkom naredne godine u Crnoj Gori, u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Zajednice Sant Eđidio, organizuje međunarodna konferencija za mlade o ekumenizmu. Ministar Bogdanović je uputio i zvanični poziv Predsjedniku ZSE gospodinu Marku Impaljacu da posjeti Crnu Goru u narednom periodu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Sastancima, koji su još jednom potvrdili kvalitet odnosa Crne Gore i Svete Stolice, te predstavljali nastavak razgovora koji su prošle godine vođeni na najvišem nivou, prisustvovali su i ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici Miodrag Vlahović i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

Ministarstvo kulture