Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Beograd: Potpisan Sporazum o uzajamnom priznavanju usluga povjerenja i elektronske identifikacije između Republike Srbije i Crne Gore

Beograd: Potpisan Sporazum o uzajamnom priznavanju usluga povjerenja i elektronske identifikacije između Republike Srbije i Crne Gore
Datum objave 04.04.2019 14:11 | Autor MJU

Ispis Štampaj stranicu


MJU MJU

Ministarka javne uprave Crne Gore, Suzana Pribilović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Rasim Ljajić, potpisali su danas Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o uzajamnom priznavanju usluga povjerenja za elektronske transakcije o uzajamnom priznavanju usluga certifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori i kvalifikovanih usluga od povjerenja koje se pružaju u Republici Srbiji, na Drugom digitalnom samitu u Beogradu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas potpisujemo Sporazum o uzajamnom priznavanju usluga povjerenja i elektronske identifikacije između Srbije i Crne Gore. Implementacijom ovog Sporazuma stvaraju se uslovi da građani, privreda naše dvije države, u što većoj mjeri koriste nove tehnologije, kao i da poslove obavljaju brže, efikasnije i jeftinije, bez teritorijalnih ograničenja“, kazala je ministarka Pribilović.

Ona je istakla da se sporazumom potvrđuju dobrosusjedski bilateralni odnosi i započinje nova etapa kroz prekogranično pružanje usluga povjerenja u elektronske transakcije i elektronske identifikacije.

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o uzajamnom priznavanju usluga certifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori i kvalifikovanih usluga od povjerenja koje se pružaju u Republici Srbiji, pripremljen je u cilju prekograničnog pružanja usluga, eliminisanja prepreka u elektronskom poslovanju, omogućavanja korišćenja i jednakog pravnog dejstva kvalifikovanih usluga certifikovanja za elektronske transakcije odnosno kvalifikovanih usluga od povjerenja, u obje zemlje.

Crna Gora potpisivanjem ovog Sporazuma još jednom potvrđuje svoje opredjeljenje za unapređenje saradnje na regionalnom nivou.

Na ovaj način potvrđuje se i posvećenost Crne Gore razvoju digitalnog društva, unapređenju bilateralne saradnje sa državama Zapadnog Balkana, kao i međunarodnoj saradnji.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE