Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nastavljeni razgovori o odobravanju garancije za razvojnu politiku

Objavljeno: 14.04.2019. 14:31 Autor: Ministarstvo finansija
Ministarstvo finansija
Delegacija Crne Gore koju predvode guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i ministar finansija Darko Radunović nastavila je učešće na proljećnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Delegacija je učestovala na regionalnoj radionici koju je organizovao direktor Evropskog odjeljenja MMF-a Pol Tomsen. Na radionici su prezentovane makroekonomske tendencije u Evropi. Konstatovano je da se očekuje nešto slabiji rast nego prethodne godine, ali da su makroekonomski fundamenti i dalje zadovoljavajući. Poseban segment radionice se odnosio na neefikasnost državnih preduzeća.

Na sastanku sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom nastavljeni su razgovori o odobravanju druge garancije za razvojnu politiku. Konstatovano je da je Crna Gora postigla progres u fiskalnoj i finansijskoj sferi i izraženo je očekivanje da bi se ovaj aranžman mogao odobriti krajem tekuće ili početkom sljedeće godine. Razgovarano je i o projektima u Crnoj Gori, koje finansira Svjetska banka, a koji su u toku.

Na sastanku sa Polom Tomsenom, direktorom Evropskog odeljenja MMF-a, konstatovano je da je CBCG odabrala adekvante prioritete za naredni period: unapređenje supervizije, mjere prevencije pranja novca i jačanje i modernizacija platnog sistema. Ministar finansija Darko Radunović je istakao fiskalne pokazatelje za prethodnu godinu i projekcije na srednji rok. Naveo je da su u prva dva mjeseca ove godine povećani prihodi budžeta za 18,5% u odnosu na isti period prethodne godine i da su nastavljene strukturne reforme, naročito one od važnosti za dobijanje druge garancije za razvojne politike.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Holandsko-belgijske konstituence u MMF-u Antonijem Delanojem razmotren je makroekonomski ambijent u Crnoj Gori, stanje u bankarskom sistemu i mjere fiskalne konsolidacije. Delegacija je informisala Delanoja da, uprkos rješavanju problema u malim nesistemskim bankama, indikatori poslovanja su unaprijeđeni, što je doprinijelo očuvanju kreditnog rejtinga. 

Sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci Kunom Davidseom delegacija je razgovarala o programima tehničke pomoći i izazovima u realizaciji projekata koje finansira Svjetska banka.

MINISTARSTVO FINANSIJA I
CENTRALNA BANKA CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?