Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Marković primio delegaciju USCG: Unapređenje uslova rada zajednički zadatak Vlade i Sindikata

Premijer Marković primio delegaciju USCG: Unapređenje uslova rada zajednički zadatak Vlade i Sindikata
Datum objave 25.09.2019 15:54 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


U okviru redovnih kvartalnih konsultacija, predsjednik Vlade Duško Marković primio je na razgovor delegaciju Unije slobodnih sindikata Crne Gore na čelu sa generalnim sekretarom Srđom Kekovićem.

Predsjednik Vlade je pozdravio napore Unije slobodnih sindikata na planu unapređenja statusa radnika i kazao da su mjere povećanja minimalne zarade i uvođenje neradne nedjelje u sektoru trgovine, rezulatat zajedničke saradnje Vlade i sindikata.

Generalni Sekretar USSCG Srđa Keković upoznao je premijera sa inicijativama koje je Sindikat pokrenuo kod pojedinih ministarstva i kazao da one imaju za cilj da unaprijede položaj zaposlenih ali i svih građana Crne Gore.

Kao ključne inicijative pomenute su: stavljanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na dnevni red Vlade; incijativa za povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta u javnom sektoru i privredi; inicijativa za rješavanje stambene problematike zaposlenih i građana kroz gradnju socijalnih stanova u državnom vlasništvu; inicijativa za uključivanje predstavnika reprezentativnih sindikata u Savjet za statistiku; inicijativa za uvođenje sistema odgovornosti na svim nivoima.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o predlozima za povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti i zdravstvu te istakli zajedničko opredjeljenje da se u okviru institucija vodi dijalog o ovom, ali i naprijed navedenim pitanjima.

„Podržavam aktivnosti na planu unapređenja položaja zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu. Vlada je posvećena tom dijalogu i u njemu će učestvovati na najvišem nivou“, kazao je premijer.

U tom kontekstu premijer je istakao da će Vlada nastaviti da podržava rješavanje stambenih potreba zaposlenih u svim sektorima, te informisao da se već naredne nedjelje u Podgorici očekuje uručenje ključeva stanova za oko 300 porodica zaposlenih u sektoru bezbjednosti, te konstruktivnom ocijenio inicijativu USSCG u vezi sa predloženim modelom gradnje socijalnih stanova.

Sagovornici su se saglasili da je unapređenje uslova rada zajednički zadatak te da će se na temelju redovne saradnje rješavati sva prioritetna pitanja.

Iz USSCG su izrazili zahvalnost premijeru na njegovom uvažavanju i spremnosti da vodi dijalog sa USSCG i ukazali na potrebu dalje saradnje socijalnih partnera po pitanjima od zajedničkog interesa.

Sastanku su prisustvovali zamjenici generalnog sekretara USSCG Željko Burić i Zvonko Pavićević, kao i savjetnica za pravna pitanja Ivana Mihajlović.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE