Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Bogdanović: Učešće crnogorskih umjetnika na Art marketu samo početak rada na njihovoj međunarodnoj afirmaciji

Ministar Bogdanović: Učešće crnogorskih umjetnika na Art marketu samo početak rada na njihovoj međunarodnoj afirmaciji
Datum objave 03.10.2019 14:40 | Autor Ministarstvo kulture | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović obišao je danas, tokom posjete Mađarskoj, Art market u Budimpešti na kojem prvi put učestvuju i umjetnici iz Crne Gore. 

Tokom posjete jednom od najznačajnijih art marketa u Evropi, ministar Bogdanović je, zajedno sa ambasadorom Crne Gore u Mađarskoj, Aleksandrom Moštrokolom, razgovarao sa umjetnicima iz Crne Gore, koji svoje radove izlažu na ovoj značajnoj smotri, a koje je obezbjedilo Ministarstvo kulture.

Crnogorski stvaraoci iskazali su zadovoljstvo time što su njihovi radovi prvi put dostupni na jednom art marketu, tim prije jer će smotru u Budimpešti, kako se očekuje, tokom predstojećih dana posjetiti više od 30.000 ljudi.

Crnogorski stvaraoci, koji su radove predstavili u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore i galerije „Artika“, istakli su i kako bi učešće na manifestacijama nalik Art marketu u Budimpešti trebalo da postane praksa.

MKUMinistar Bogdanović razgovarao je i sa direktorom Art marketa u Budimpešti Atilom Ledenjim, sa kojim je više riječi bilo o mogućnosti dugoročne saradnje. Gospodin Ledenji istakao je kako mu je drago što je i Crna Gora od ove godine dio prestižnog događaja u mađarskoj prijestonici, navodeći kako vjeruje da će prezentacija naših umjetnika u budućnosti biti redovan segment Art marketa.

Nakon obilaska, ministar Bogdanović je u izjavi za medije istakao kako vjeruje da predstavljanje crnogorskih umjetnika na Art marketu u Budimpešti predstavlja novi iskorak kada je u pitanju vidljivost naše scene na širem prostoru.

Ovo je sasvim nov momenat kada je u pitanju prezentacija crnogorske umjetnosti i stoga sam izuzetno zadovoljan načinom na koji naših šest autora predstavljaju Crnu Goru na ovoj smotri. Reakcije koje sam vidio danas, govore da naši stvaraoci jesu konkurentni na širem tržištu i da je njihov rad zapažen. Naši umjetnici, bez sumnje, jesu među najboljim ambasadorima naše države, a to će, uvjeren sam, biti potvrđeno i na ovom Art marketu. Iz MKUtog razloga, Ministarstvo kulture intenziviraće aktivnosti i na ovom planu, pa je sasvim realno očekivati da će crnogorski umjetnici biti još zastupljeniji na evropskim art marketima i srodnim smotrama - istakao je ministar Bogdanović

Prezentacija Crne Gore na Art marketu rezultat je dobre saradnje sa Vladom Mađarske, kao i inicijative Ambasade Crne Gore u Budimpešti.

Na Art marketu u Budimpešti predstavljeni su radovi Romana Đuranovića, Anastasije Kostić, Marka Markovića, Siniše Radulovića, Adina Rastodera i Vlatke Vujošević.

Art market u Budimpešti počeo je danas i trajaće do nedjelje.

Video: Youtube

  
MINISTARSTVO KULTURE