Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Crna Gora nastavlja odgovorno da sprovodi politike Saveza

Crna Gora nastavlja odgovorno da sprovodi politike Saveza
Datum objave 25.10.2019 14:26 | Autor Biro za odnose sa javnošću MO | Izvor: Ministarstvo odbrane

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković tokom sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, na nivou ministara odbrane NATO zemalja koji se održava u Briselu, učestvovao je na sesiji posvećenoj NATO politici odbrane i odvraćanja.

mod

Saveznice su saglasne da je jačanje kolektivne odbrane, uzimajući u obzir kompleksnost i nepredvidivost savremenog bezbjednosnog okruženja, od ključnog značaja za unaprjeđenje sveukupne sigurnosti Alijanse. Naglašeno je da je potrebno nastaviti rad na intenziviranju spremnosti snaga kako bi se osposobile da pruže uvezan i brz odgovor na prijetnje po bezbjednost savezničke teritorije, bez ograničenja kada su u pitanju mogući strateški pravci. 

Bošković je istakao da naša zemlja ostaje posvećena zajedničkim naporima u cilju jačanja odbrane i odvraćanja, kao i da ćemo i u predstojećem periodu nastaviti odgovorno da sprovodimo politike Saveza. Takođe, naglašena je važnost ravnomjerne raspodjele tereta kako bi se dostigle usvojene smjernice, a istaknuto da investiranje u nacionalne snage istovremeno utiče i na jačanje sveukupne sposobnosti i spremnosti NATO snaga. Ministar je podsjetio da Crna Gora predano radi na dostizanju smjernica sa Samita u Velsu i naveo da ćemo, shodno tome, postepeno povećavati procenat izdvajanja za odbranu, kako bi obezbijedili neophodna sredstva za izgradnju i jačanje naših kapaciteta i sposobnosti.

Minsitar je kazao da je ''najveći utisak ovog dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO, jedinstvo članica po pitanju izazova sa kojima se Alijansa suočava. Mislim da je ovo uspješan sastanak koji će omogućiti šefovima država, koji će se okupiti u decembru, u Londonu, da nastave politiku sprovođenja mira i bezbjednosti, ne samo unutar granica NATO, nego i šire.”

mod

Tokom sastanka, ministri su se osvrnuli i na poziciju Alijanse kada je u pitanju prestanak važenja Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), koji je predstavljao veoma bitan element kontrole naoružanja. Konstatovano je da da sve članice u potpunosti podržavaju takvu odluku i dogovoreno, na nivou Alijanse, da se novonastaloj situaciji pristupi uz balansiran i koordinisan paket mjera odbrambenog karaktera, a u cilju kredibilnosti NATO odbrane i odvraćanja.

Takođe, razgovarslo se i o misiji ‘Odlučna podrška’ u Avganistanu i tom prilikom konstatovano da međunarodna zajednica mora ostati posvećena procesu izgradnje trajnog mira u toj zemlji.

mod