Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Potpisan Ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orjenski bataljon“ u Kumboru

Objavljeno: 2012-07-10 22:17:52 Autor: Biro

Ugovor između Vlade Crne Gore i Državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOCAR) o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orjenski bataljon“ u Kumboru potpisan je danas u Vili “Gorica” u Podgorici.

Ugovor je, u ime Vlade Crne Gore, u prisustvu predsjednika Vlade Igora Lukšića, potpisao ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, a u ime azerbejdžanske kompanije predstavnik SOCAR-a gospodin Gafar Gurbanov.

Nakon potpisivanja ugovora ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić je ocijenio da područje Kumbora zasluže najbolje i da su upravo u kompaniji SOCAR i dobili najboljeg partnera za realizaciju ovog projekta.

Ministar je istakao da se kompanija SOCAR zakupom 241 695 m², jednog od najljepših naselja na ulasku u Bokokotorski zaliv, obevezala na ulaganje u iznosu od najmanje 250 miliona eura i podsjetio na klauzulu u ugovoru da se na tom području mogu graditi samo hoteli visoke kategorije.

Ministar Sekulić je izrazio uvjerenje da će realizacija ovog i sličnih projekata dati dalji podsticaj razvoju turizma i unapređenju kvaliteta turističke ponude.

Ambasador Republike Azerbejdžan Nj. E. Eldar Hasanov današnje potpisivanje ugovora ocijenio je kao istorijsko u odnosima dva naroda i naglasio da će realizacija ovog projekta doprinjeti značajnijem ekonomskom razvoju Crne Gore, smanjenju nezaposlenosti i podstaći druge investitore da ulažu u našu zemlju.

Ambasador je izrazio uvjerenje da će projekat biti uspješno doveden do kraja, te da će Crna Gora profitirati ovim partnerstvom i biti zadovoljna radom i odnosom azerbejdžanskih investitora.

Naglasio je da njihova država podstiče azerbejdžanske kompanije da ulažu u prijateljske zemlje i da učestvuju u humanitarnim, kulturnim i socijalnim dešavanjima.

Ugovor o zakupu je zaključen na period od 90 godina, za zakupninu koja se sastoji od fiksnog dijela u iznosu od 1 EUR po m² lokaliteta i varijabilne zakupnine u iznosu od 5% dobiti koju zakupac ostvari iz poslovanja na lokalitetu. Fiksna zakupnina će biti plaćena unaprijed za prvih 45 godina zakupa.

Zakupac se Ugovorom obavezuje da u razvoj rizorta investira najmanje 52.000.000 EUR tokom prve četiri godine zakupa, odnosno ukupno 258.000.000 EUR tokom prvih osam godina.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA