Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Podijeljeni sertifikati za prve stečene nacionalne stručne kvalifikacije

  
  

Video: Izjava dobitnice sertifikata Milice Božović

Video: Pitanja novinara i odgovori ministra Predraga Boškovića nakon uručenja sertifikata za prve stečene nacionalne stručne kvalifikacije

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović uručili su danas sertifikate za prve stečene nacionalne stručne kvalifikacije.

Ministri su dodijelili sertifikate za 36 kandidata koji su stekli nacionalne stručne kvalifikacije za konduktera u željezničkom saobraćaju i za transportnog komercijalistu u željezničkom saobraćaju, kao i sertifikate za četiri kandidata za nacionalnu stručnu kvalifikaciju planinski vodič.

Sertifikati ove vrste dodjeni su po prvi put u Crnoj Gori, što je dokaz da se približavamo evropskim iskustvima u oblasti obrazovanja i da je Ministarstvo prosvjete posvećeno konceptu cjeloživotnog učenja, koje će svakom pojedincu ponuditi različite mogućnosti za obrazovanje i učenje, uz priznavanje prethodno stečenih znanja. Istovremeno, to je i siguran put da obrazovanje stanovništva podignemo na što viši nivo.

Dodjela sertifikata rezultat je kvalitetnog timskog rada predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete, poslodavaca, Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje.

Sticanje nacionalne stručne kvalifikacije uređeno je Zakonom o nacionalnim stručnim kvalifikacijama i podrazumijava dodjelu sertifikata koji se daje kandidatima koji su prošli provjeru znanja od strane licenciranih ispitivača za određeni modul ili program, u skladu sa posebnim propisima iz oblasti obrazovanja.

Crna Gora je uspostavila Nacionalni okvir kvalifikacija, čiji je cilj da podrži cjeloživotno učenje i izjednačavanje znanja i vještina stečenih različitim vidovima obrazovanja. Time upućujemo poruku svima koji su spremni na nove izazove, da imaju jednake šanse na tržištu rada i da je crnogorski sistem obrazovanja potpuno otvoren i prilagođen složenim zahtjevima tržišta. Pored sticanja kvalifikacija u formalnom obrazovanju, svakom pojedincu je omogućeno da unaprijedi znanja i poboljša svoj položaj na tržištu rada.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja / Ministarstvo prosvjete / Biro za odnose sa javnošću