Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Tenderska komisija odbacila ponudu Damen Shipyards Group kao formalno neispravnu

Tenderska komisija za privatizaciju je na danas održanoj sjednici, u saradnji sa savjetnikom, izvršila analizu jedine ponude, koju je na tender za prodaju 61,5749% kapitala Jadranskog brodogradilišta, dostavio kvalifkovani učesnik, kompanija Damen Shipyards Group iz Holandije.

Tenderska komisija je konstatovala da ponuda ne sadrži obavezne elemente propisane pravilima i uslovima tendera, koji između ostalog podrazumijevaju ponudu cijene za kupovinu akcija, bankarsku garanciju i prihvatanje obaveza za realizaciju socijalnog programa, zbog čega je kao formalno neispravnu odbacila. 

Damen Shipyards Group - veoma renomirana kompanija iz industrije brodogradnje i remonta jahti i megajahti, u ponudi je navela da nije spremna da kupi akcije Brodogradilišta, već imovinu Brodogradilišta, što nije bio predmet tendera. DAMEN je u ponudi naveo da bi sa Adriatic Marinas/Porto Montenegro formirao novu kompaniju, koja bi se bavila psolovima remonta jahti i megajahti, a za imovinu Borodogradilišta je ponudila cijenu od 5 miliona eura, ali bez prihvatanja bilo kakvih obaveza po osnovu socijalnog programa, niti neizmirenih obaveza prema dobavljačima ili drugim povjeriocima.

U ponudi je navedena i namjera da bi novoformirana kompanija u tranzicionom periodu od 3 godine angažovala 100 do 150 radnika na poslovima brodoremonta, a istovremeno bi se po fazama gasila djelatnost remonta i razvijala nova djelatnost servisiranja jahti i megajahti. U novu djelatnost bi se investiralo cca 20 miliona eura u periodu od dvije godine, a broj radnika bi bio prilagođen obimu posla.
Tenderska komisija će u skladu sa primjenjivim procedurama dostaviti Izvještaj o rezultatima tendera Savjetu za privatizaciju na usvajanje.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte / Biro za odnose sa javnošću