Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana sjednica Savjeta za zaštitu od diskriminacije

Na danas održanoj sjednici Savjeta za zaštitu od diskriminacije, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, razmatrani su mehanizmi zaštite od diskriminacije, odnosno uloga zaštitnika ljudskih prava i sloboda u pružanju neposredne zaštite od diskriminacije i u međuinstitucionalnoj saradnji u postupanju zaštitnika.

Predstavnik institucije zaštitnika upoznao je Savjet o djelokrugu njihovog rada u oblasti zaštite od diskriminacije, sa akcentom na postupanje po pritužbama (ako nije pokrenut sudski postupak), kao i iniciranje sudskog postupka i miješanje u započeti sudski postupak, te sprovođenje procedure mirenja i druge radnje utvrđene Zakonom o zabrani diskriminacije i Zakonom o zaštitniku ljudskih prava i sloboda. 

Članovi Savjeta izrazili su stavove po pojedinim pitanjima, naročito u postupanju po pritužbama u slučajevima diskriminacije, ohrabrujući instituciju zaštitnika da koristi svoje nadležnosti u punom kapacitetu, što do sada nije bio uvijek slučaj.

U toku sjednice, Savjet je razmatrao mjere i aktivnosti koje se preduzimaju u cilju potpunijeg uključivanja djece iz ranjivih društvenih grupa u sistem obrazovanja i vaspitanja, uz preporuku da se kontinuirano prate pomaci u toj oblasti, posebno kada je u pitanju pristup obrazovnih institucija i drugih oblika procesa obrazovanja.

Na sjednici je prihvaćena Informacija Ministarstva zdravlja o implementaciji Pravilnika o utvrđivanju medicinskih razloga za promjenu pola. Savjet je zaključio da je u realizaciji tih obaveza potrebna podrška Ministarstva nevladinim organizacijama koje se bave tom problematikom, posebno u obuci medicinskih radnika, u cilju poštovanja Protokola i postupanja prema trans-seksualnim osobama u procesu medicinske promjene pola.

Na današnjoj sjednici Savjet se upoznao i sa inicijativama NVO „UPIS“ i konstatovao da nadležnosti Savjeta nijesu u razmatranju pojedinačnih slučajeva diskriminacije, te da je nužno da odgovarajuće nadležne institucije preduzimaju potrebne mjere iz svoje nadležnosti u cilju poštovanja principa zaštite od diskriminacije.

Za novog sekretara Savjeta za zaštitu od diskriminacije imenovana je Blanka Radošević-Marović, generalna direktorica Direktorata za unapređenje ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava / Biro za odnose s javnošću