Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Predsjednik Vlade CG boravio u zvaničnoj posjeti Republici Malti

Objavljeno: 2016-05-19 04:02:41 Autor: Služba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravio je danas na poziv predsjednika Vlade Republike Malte Džozefa Muskata u zvaničnoj uzvratnoj posjeti Valeti.

Premijer Đukanović je izrazio zadovoljstvo razvojem ukupnih odnosa između dviju zemalja, što, između ostalog, potvrđuju i uzajamne posjete predsjednika vlada dviju zemalja, u godini u kojoj Crna Gora obilježava deset godina od obnove nezavisnosti. On je posebno potencirao značaj daljeg jačanja ekonomskih odnosa i u tom pravcu izrazio očekivanje da će uspostavljena saradnja sa „Enemalta“ na projektu izgradnje vjetroelektrane na Možuri i njena uspješna implementacija biti dodatan podstrek za dinamiziranje i diverzifikaciju bilateralnih odnosa, naglašavajući potencijale za saradnju u oblasti poljoprivrede, turizma, nauke i zdravstva. Predsjednik Vlade Đukanović je takođe apostrofirao zainteresovanost Vlade Crne Gore za razmjenu iskustava sa Maltom na planu evropskih integracija, posebno u svijetlu predsjedavanja Malte Savjetom EU početkom sljedeće godine, uz konstataciju da na platformi prijateljstva možemo zajedno osnažiti saradnju u prioritetnim oblastima.

Malteški premijer Džozef Muskat je, uz srdačne riječi dobrodošlice, ocijenio da između Crne Gore i Malte postoji dobra sinergija, o čemu svjedoči projekat Možura, koji je, prema njegovim riječima, prva strana investicija Malte u Evropi. Izrazio je uvjerenje da je tim projektom započeta važna i pozitivna etapa u razvoju međudržavnih odnosa. Premijer Muskat je istakao da Malta snažno podržava pristupne pregovore i članstvo Crne Gore u EU i prenio punu spremnost da na tom planu pruži potrebnu podršku i pomoć.

Zajednički je pozdravljeno potpisivanje Memoranduma o saradnju između dva ministarstva zdravlja, kao značajan korak u pravcu definisanja konkretnih oblika saradnje u oblasti obrazovanja i zdravstvenih usluga.

Takođe je dogovoreno da tokom ove godine bude organizovana posjeta privredne delegacije Malte Crnoj Gori.

U delegaciji Crne Gore bio je ministar zdravlja Prof. dr Budimir Šegrt, koji je sa malteškim kolegom Krisom Fearneom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti zdravlja i medicinskih istraživanja.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Video: Svečani doček predsjednika Vlade Mila Đukanovića ispred Vlade Malte - kadrovi

Video: Upisivanje premijera Đukanovića u knjigu posjetilaca - kadrovi

Video: Posjeta premijera Đukanovića parku Upper Barrakka - kadrovi