Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

General Daković na obilježavanju 100 godina od pobune mornara u Boki: Crna Gora i ideje koje su mijenjale svijet

Objavljeno: 2018-02-02 17:43:21 Autor: VCG

Sinoć je u dvorani „Park“ u Herceg Novom održana Svečana akademija povodom 100 godina od pobune mornara u Boki, kojoj je prisustvovao i v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković.

On je istakao da se obilježava važna istorijska prekretnica – vijek od kraja Velikog rata, kada je srušena jedna velika tiranija, a napredni svijet izborio za svoju slobodu.

„Među pretečama te ideje bili su i mornari u Boki Kotorskoj“, istakao je general.

Pobuna mornara u Boki izbila  je 1. februara 1918. godine na brodovima austro-ugarske ratne flote „Sankt Georg“ i „Gea“. U pobuni je učestvovalo oko 6.000 mornara, koji su preuzeli zapovjedništvo na oko 40 brodova u akvatorijumu našeg zaliva. Boka je tada bila izuzetno važna pomorska baza austro-ugarske monarhije. Pobuna je nasilno ugušena 3. februara, uhapšeno je 800 mornara i podoficira, pred prijeki sud u Kotoru izvedeno je 40, od kojih su četvorica osuđena na smrt i potom strijeljani.

General Daković je istakao da će krajem Velikog rata Crnoj Gori, nakon ogromnih žrtava biti oduzeto ono za šta se kroz vijekove borila – država, pravo, čast i sloboda. On je kazao da su uvažavanje različitosti, spremnost i odlučnost da se pomogne slabijima i brane dostojanstvo i ponos, vječne vrijednosti.

Načelnik GŠ je, obraćajući se mladima, kazao da moraju biti hrabri i da uče na lekcijama  iz prošlosti, i pozitivnim i negativnim.  

„Ali, imajte na umu da će odluke koje vi budete donosili u budućnosti mijenjati svijet! To su vjerovali i oni o kojima danas govorimo, čijim se djelima divimo i čijim se sjenama poklanjamo“, zaključio je general Daković.

Vojska Crne Gore je u znak obilježavanja vijeka od pobune mornara učestvovala u brojnim aktivnostima. Komandant Mornarice, kapetan fregate Vesko Tomanović je u prisustvu počasne straže Vojske Crne Gore, položio vijenac sa broda u more ispred Kumbora.

Predstavnici Vojske Crne Gore položili su vijenac na mjestu strijeljanja mornara u Škaljarima, a na proljeće će VCG organizovati i veslačku regatu u spomen na ove hrabre ljude.

Na jednom od brodova Mornarice premijerno će biti izvedena drama njemačkog autora Fridriha Volfa.