Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Govor predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na svečanom otvaranju Forenzičkog centra Uprave policije u Danilovgradu

Objavljeno: 2008-12-17 01:31:00 Autor: Govori i Izjave
Milo Đukanović, Predsjednik Vlade Crne Gore

Govor na otvaranju Forenzičkog centra,
Danilovgrad, 16.12.2008. godine




Dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim povodom otvaranja modernog objekta Forenzičkog centra, prve ustanove tog tipa u Crnoj Gori, koja će imati neprocjenjiv značaj za dalje unapređenje pravnog i bezbjedonosnog sistema Crne Gore, po uzoru na demokratski razvijene zemlje.

Ovim činom stvaraju se uslovi za profesionalniji i efikasniji rad Policije, a takođe, potvrđuje se odlučnost Vlade u borbi za pravedno društvo, koje se temelji na usvajanju najboljih evropskih iskustava u ovoj i drugim oblastima. Osim što će savremenim sredstvima i metodama praktično doprinositi kvalitetnijem procesuiranju najsloženijih predmeta, time i uspješnoj borbi protiv svih vidova kriminala, Forenzički centar će biti baza za dalju obuku kadrova u ovoj zahtjevnoj sferi policijskog djelovanja. Isto tako, realizacijom projekta centra poboljšaće se i saradnja - u Crnoj Gori, kao i u regionu - među subjektima uključenim u razrešavanje raznovrsnih krivičnih djela.

Uspješnim reformama pravosudnog sistema, kao i kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju i viši nivo profesionalne obučenosti policije Crne Gore, naša država mora ubrzano jačati osjećaj pune pravne sigurnosti građana, turista, investitora. Samo tako, uz već prepoznate prirodne ljepote i komparativne prednosti našeg ekonomskog sistema, Crna Gora će svakim danom postajati još atraktivnija destinacija za život, razvoj biznisa i za turistička putovanja. Zato će stavljanje u funkciju Forenzičkog centra značiti i nastavak realizacije obaveza koje je Vlada Crne Gore preuzela procesom sveobuhvatnih reformi u policiji, i čiji se uspjesi potvrđuju u ocjenama relevantnih međunarodnih subjekata.

Jučerašnjom predajom aplikacije za članstvo u EU, Crna Gora je još jednom potvrdila da želi da u vrlo doglednom, realnom roku u svim oblastima dostigne evropske standarde - i to ne prvenstveno zbog samog čina priključenja Evropskoj Uniji, već prije svega zbog sigurnije, slobodnije i bogatije budućnosti naših građana. Zato smo u maksimalnoj mjeri posvećeni unapređenju uslova za rad svih državnih organa, kako bi oni u što skorijem roku postali odgovoran servis građana i dalje doprinosili izgradnji autoriteta u institucije sistema nove nezavisne države. U tom duhu, jasno je i da profesionalna Policija, u koju će građani imati povjerenje, podrazumijeva visok nivo tehničke opremljenosti i kadrovske osposobljenosti. Forenzički centar stoga smatramo neophodnom karikom u kvalitetnom i operativnom djelovanju Policije, u interesu bezbjednosti gradjana i stabilnosti Crne Gore.

Koristim ovu priliku da posebno naglasim izuzetno dobru saradnju naših državnih organa sa evropskim partnerima. Angažovanje mnogih ekseperata u ovoj oblasti i usaglašavanje sa savremenim tehnološkim dostignućima čine ovaj projekat primjerom odličnog partnerskog odnosa. Tako na najbolji način afirmišemo evropske perspektive Crne Gore, utemeljene na dosadašnjoj uspješnoj primjeni najboljih iskustava i jasnoj viziji ukupnog društvenog razvoja.

Uvjeren sam da će svi zaposleni u Forenzičkom centru u odličnim uslovima za rad pronaći dodatni podsticaj misiji uspostavljanja najboljih standarda u Policiji i njenom doprinosu institucionalnom jačanju Crne Gore na sigurnom putu evro-atlantskih integracija.

Zahvaljujem na pažnji.