Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Počinje misija MMF-a po članu IV

Objavljeno: 2018-02-21 19:20:23 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima, održao je danas uvodni sastanak sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa šefom za Crnu Goru Martinom Petrijem, koja u našoj zemlji boravi sa ciljem  redovnih godišnjih konsultacija po članu IV Statuta Fonda, odnosno prikupljanja aktuelnih informacija o stanju ekonomije, izgledima i politikama planiranim za naredni period.

U uvodnom dijelu sastanka, ministar je sagovornicima prezentovao rezultate mjera fiskalne konsolidacije koje je Vlada, uz značajnu ekspertsku podršku MMF-a i Svjetske banke sprovela u protekloj godini, a koji se, između ostalog ogledaju u ostvarivanju visokih stopa ekonomskog rasta, dostizanju suficita tekućeg budžeta i snaženju realnog sektora. Ukazujući na namjeru Vlade da i u narednim godinama nastavi sa dosljednom primjenom Fiskalne strategije, ministar je naglasio da će budući napori Ministarstva finansija biti usmjereni ka nastavku reformi sistema javnih finansija i kreiranje dugoročno održivih i efikasnih politika. 

Gdin Petri je ministru uputio čestitke na učinku ostvarenom prethodne godine i naglasio da je Vlada uspostavila dobru osnovu za kreiranje stabilnog makroekonomskog i fiskalnog sistema, te da će upornost u sprovođenju ciljeva osigurati  održivosti duga i uspješno sprovođenja aktivnosti na upravljanju obavezama.

Misija MMF-a će u Crnoj Gori boraviti do 07. marta, kada će u okviru završne izjave dati pregled makroekonomskih-pokazatelja i smjernica ekonomske politike za našu zemlju za naredni period, što je ustaljena praksa za svih 189 članica.

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA