Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Parlamentarna Skupština CEI (Centralno – evropska inicijativa) će i dalje pružati podršku Crnoj Gori

Objavljeno: 2018-02-27 20:52:42 Autor: MSP

Državni sekretari u ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković i Mumaer Hajdarpašić susreli su se danas i razgovarali sa senatorom Lodovicom Sonegom, predsjednikom italijanske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Centralno – evropske inicijative.

Državni sekretar Hajdarpašić poželio je na početku susreta dobrodošlicu senatoru Sonegu i Ambasadoru Italije u Crnoj Gori del Monaku uz kratak osvrt na veoma dinamičnu saradnju koju je ovaj resor do sada imao sa italijanskim zvaničnicima, ocjenivši da Crna Gora mora snažnije promovisati svoje ekonomske programe i planove kako na političkom tako i na nivou privrede i tržišta kapitala.

Senator Sonego ističe  da Italija prati razvoj zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj Uniji, i da  u tom pogledu cijene napore koje je  do sada pokazala Crna Gora u ispunjavanju zahtjeva ka učlanjenju u zajednicu evropskih zemalja. Najvažnije je da Evropa snažno podrži Zapadni Balkan u jačanju svojih konekcija, kako u saobraćajnom smislu tako I na polju energetike I telekomunikacije.  

Državna sekretarka Živković je u svom izlaganju upoznala predstavnike italijanske delegacije sa razvojnim projektima koje naša država namjerava da realizuje u periodu do 2030. godine, a u sklopu Agende povezivanja i Berlinskog procesa. Kako je naglasila Živković, izazov za sve zemlje Zapadnog Balkna u realizaciji ambicioznih planova koje je ovaj program postavio svakako može biti limitiranost kapaciteta zaduživanja, ali I da su naši napori usmjereni ka obezbjeđivanju sredstava za izradu projektne i tehničke dokumentacije, ali I privlačenja stranog kapitala. Dva koridora kojima je Crna Gora pozicionirana na Glavnoj saobraćajnoj mreži su autoput Bar – Boljare i željeznička pruga Bar – Beograd na pravcu sjever – jug i Jadransko – jonski koridor.

Na sastanku je bilo riječi i o daljoj valorizaciji kapaciteta vazdušnih luka u Crnoj Gori, imajući u vidu da je Crna Gora turistička destinacija i da su kvalitene konekcije u svim oblastima saobraćaja ključne za dalji razvoj ovih potencijala.

Sagovornici su na kraju susreta zaključili da postoji politička volja, na nacionalnom ali i na međunarodnom nivou, koja će biti značajna podrška daljem razvoju i modernizaciji saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.


Ministarstvo saobraćaja i pomorstva