Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održan sastanak predstavnika MMF-a, Ministarstva finansija i CBCG

Objavljeno: 2018-03-02 15:27:21 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima sastali su se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Martin Petri, šef Misije MMF-a za Crnu Goru. Misija MMF-a boravi u Crnoj Gori radi održavanja redovnih godišnjih konsultacija u skladu sa Članom IV Fonda. 

Na sastanku je bilo riječi o stanju crnogorske ekonomije, rezultatima ostvarenim u prethodnoj i planovima i projekcijama za tekuću godinu.

Guverner Žugić je istakao da je bankarski sektor u prethodnoj godini ostvario odlične rezultate koji su osnažili stabilnost finansijskog sistema. I u 2018. godini je nastavljen trend rasta kreditne aktivnosti i depozita, dok, sa druge strane, nivo loših zajmova i kamatne stopa nastavljaju da opadaju. Guverner je informisao sagovornike da će CBCG inicirati produženje važenja Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju dugova, za još godinu dana, u cilju stvaranja pretpostavki za dalje pospješenje procesa restrukturiranja. Naime, primjena ovog zakona u periodu od juna 2017. do februara 2018. godine rezultirala je restrukturiranjem dugova u iznosu od 23,7 miliona eura, što ukazuje na opravdanost ove inicijative. Guverner je dodao da će buduće aktivnosti CBCG biti, između ostalog, usmjerene na harmonizaciju regulative, implementaciju standarda i najboljih bankarskih praksi, kao i na unapređenje kreditnog registra, sa ciljem proširenja njegovog sadržaja i boljeg ažuriranja istog.

Ministar Radunović je istakao da se u 2018. godini nastavljaju pozitivni trendovi na prihodnoj strani budžeta i saopštio da je u prva dva mjeseca ove godine, prema  preliminarnim podacima, naplaćeno 188,6 miliona eura budžetskih prihoda, što je za 16,1% više u odnosu na isti period prošle godine. Istakao je i da Vlada radi na pripremi dokumenata koji se tiču reforme javne uprave, u pravcu optimizacije broja zaposlenih, i dodao da će fokus aktivnosti Ministarstva finansija biti na unapređenju konkurentnosti privrede, ali i smanjenju sive ekonomije na tržištima rada i akciznih proizvoda.

Zahvalivši se CBCG i Ministarstvu finansija na saradnji tokom boravka Misije u Crnoj Gori, g. Petri je istakao je da su u 2017. godini, uz ekonomski rast, ostvareni odlični rezultati na planu konsolidacije javnih finansija i unapređenja finansijske stabilnosti. Šef Misije MMF-a ohrabrio je donosioce odluka u Crnoj Gori da nastave sa aktivnostima na daljem snaženju fiskalne održivosti, jačanju finansijske stabilnosti i implementaciji strukturnih reformi.

Misija MMF-a boravi u Crnoj Gori do 7. marta, kada ce se održati konferencija za medije na kojoj će se prezentovati nalazi Misije o stanju ekonomije i izgledima za naredni period.