Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Prezentovan strateški okvir zaštite od diskriminacije lica sa invaliditetom i model Lokalnog akcionog plana

Objavljeno: 2018-03-16 22:20:00 Autor: PR služba

Ministarstvo  za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore organizovali su u Bijelom Polju,  za opštine sjevernog regiona, prezentaciju zakonodavnog i strateškog okvira za unapređenje položaja i zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom i prezentaciju Modela za izradu lokalnog akcionog plana koji treba da donese svaka opština.

Cilj radionice je upoznavanje predstavnika/ica lokalnih samouprava sa navedenim strateškim i zakonodavnim okvirom i obavezama, radi sto uspješnije pripreme i implementacije lokalnih akcionih planova.

Opština Bijelo Polje među prvim je opštinama koje su usvojile akcione planove u oblasti invalidnosti, a koja je i otvorila prvu kancelariju u Crnoj Gori za osobe sa invaliditetom pri Sekretarijatu za lokalnu samuopravu. U ovoj Opštini osnovan je prvi Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, osnovan jedini Centar za podršku djeci i porodici-za djecu žrtve nasilja, te jedina Mala grupna zajednica za djecu sa smetnjama  u razvoju, a koja su bez roditeljskog staranja.  Budući da je 2017. godine usvojen LPA iz oblasti invalidnosti za period  2017-2021. godine, iskazana je ozbiljna namjera da se donese i Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja i zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom za predstojeći četvorogodišnji period.

Prisutne su pozdravili predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović,a u ime Zajednice opština Crne Gore generalni sekretar  Refik Bojadžić. Zakonodavni okvir iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja predstavio je njhov predstavnik Admir Mustajbašić, dok je o zakonodavniom i strateškom okviru u oblasti antidiskriminacije i modelu Akcionog plana za implementaciju Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti govorila je Aleksandra Popović ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava. O modelu Akcionog plana za implementaciju Strategije za integraciju lica sa invaliditetom govorile su Jelena Raičević iz  Ministarstva održivog razvoja i turizma i Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje, koja je i predsjednica Odbora za društvene djelatnosti Zajednice opština.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava