Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Sekretarka Ministarstva pravde Nada Stanišić primila izvršnu direktoricu Centra za romske inicijative Fanu Deliju povodom održanog Marša

Objavljeno: 2018-03-21 23:56:49 Autor: Ministarstvo pravde


Sekretarka Ministarstva pravde Nada Stanišić primila je danas izvršnu direktorku Centra za romske inicijative Fanu Deliju, nakon završenog Marša, koji je organizovao Centar u saradnji sa Crnogorskim ženskim lobijem.

Izvršna direktorka Delija je sekretarku Stanišić upoznala sa radom Centra za romske inicijative i iznijela probleme sa kojima se susreću u radu povodom podrške i pomoći maloljetnim djevojčicama romske populacije, kojima njihovi roditelji ugovaraju brakove i za to dobijaju određenu novčanu nadoknadu, što vrlo negativno utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, povećava sveukupno siromaštvo i lišava ih prava na normalno djetinjstvo.

Izvršna direktorka Delija je istakla da je neophodna analiza zakonodavnog okvira i ponovno sagledavanje bića krivičnog djela trgovina ljudima predviđenog članom 444 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Na kraju, izvršna direktorka Delija je predala Listu opštih preporuka za suzbijanje dječjih brakova u Crnoj Gori, koju su pripremili u saradnji sa ekspertima u ovoj oblasti.

Sekretarka Stanišić je ukazala da postoji senzibilitet i volja Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde da se intenzivnije radi u ovoj oblasti zbog posljedica koje pogađaju mlađe maloljetnice.

Sekretarka Stanišić se zahvalila i izjavila da će sa aspekta nadležnosti Ministarstva pravde dostavljene preporuke biti pažljivo razmatrane.

Današnji Marš je organizovan u cilju ukazivanja široj javnosti i institucijama na posledice dječijih ugovorenih brakova.